Mega tranzacţii: 16% din Albalact azi, 11% ieri. Familia Ciurtin îşi mută averea în Cipru?

Un pachet de acţiuni reprezentând 15,87% din titlurile companiei de lactate Albalact (ALBZ) a fost transferat la bursă printr-un deal în valoare de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro), la o zi după ce şeful companiei a transferat 11% din titluri către o firmă înregistrată în Cipru. Tranzacţia a fost făcută la un preţ egal cu valoarea nominală, ceea ce lasă loc ideii că a avut loc un transfer între acţionari aparţinând aceluiaşi proprietar, care a vrut să-şi minimizeze costurile operaţiunii, potrivit surselor ECONOMICA.NET.
Economica.net - mar, 07 aug. 2012, 11:45
Mega tranzacţii: 16% din Albalact azi, 11% ieri. Familia Ciurtin îşi mută averea în Cipru?

„Nu am detalii, dar preţul face foarte plauzibilă o astfel de operaţiune de transfer a activelor dintr-un cont în altul“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, reprezentantul unui investitor instituţional în industria laptelui.

„De ce şi-ar muta Ciurtin activele în Cipru?! De ce se face de obicei aşa ceva, dacă nu din motive fiscale?!“, se întreabă, retoric, sursa citată.

Fondul de investiţii RC2 LIMITED , înregistrat în Cipru, are mai mult de un sfert din acţiunile Albalact şi a cochetat cu ideea cumpărării companiei. Oficialii New Europe Capital, administratorul RC2 nu au dorit să comenteze. 

Tranzacţia specială (Deal) de azi a fost realizată la ora 14:07, la preţul de 0,1 lei/acţiune, cu 17,22% sub cotaţia de luni şi, totodată, egal cu cel la care şeful Albalact a transferat luni pachetul de 11% din acţiuni.

În şedinţa de luni, preşedintele şi directorul general, Raul Ciurtin, a transferat pachetul de 11% din acţiuni pe care-l deţinea în companie către firma Crisware Holdings Limited, înregistrată de asemenea în Cipru. Tranzacţia a fost realizată pentru 7,1 milioane lei (1,5 milioane euro).

Anterior, Lorena Beatrice Ciurtin, soţia lui Raul Ciurtin, vânduse săptămâna trecută un pachet reprezentând 1,5% din acţiunile producătorului de lactate. Ea a încasat, atunci, 1,2 milioane lei pentru acţiunile respective.

Înaintea tranzacţiei de marţi, acţiunile Albalact avansau cu 3,31%, iar apoi creşterea a accelerat la 5,37% şi preţul a ajuns la 0,1275 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat doar 70.000 de lei.

Compania a înregistrat în primul trimestru vânzări în creştere uşoară cu 1%, de la 85,2 milioane lei la 86,3 milioane lei. Totodată, profitul net a înregistrat o avansat la 2,7 milioane lei, de la 2,6 milioane lei în primele trei luni din 2010.

În acţionariatul Albalact se mai regăsesc Petru Ciurtin, tatăl lui Raul Ciurtin, (31,74% din titluri) şi fondul de investiţii RC2 Limited, înregistrat în Cipru, (25,45%).

Raporat la preţul la care a fost realizat deal-ul, capitalizarea Albalact este de 65,2 milioane lei (14,3 milioane euro), iar în funcţie de cel mai recent preţ din piaţa principală este de 83,2 milioane lei (18,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...