Aproximativ 500 de manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană, în marş în Capitală

Aproximativ 500 de manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană au pornit în marş de la Universitate spre Palatul Cotroceni, în cea de-a 10-a duminică de proteste faţă de proiectul minier.
Economica.net - Dum, 03 nov. 2013, 17:24
Aproximativ 500 de manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană, în marş în Capitală

Protestatarii s-au adunat, duminică seară, pe trotuarul cu statui, vizavi de Universitate, şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Nu sunt jandarmi pe traseul marşului, dar manifestaţia este supravegheată de echipaje mobile ale Jandarmeriei Capitalei.

Protestatarii au steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: „Cianura şi fractura ne alimentează ura”, „Depontaminaţi România”, „Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?”, „Opriţi genocidul poporului român” şi „Rezistenţa civilă nu v-arată milă”.

De asemenea, ei scandează „Uniţi, salvăm Roşia Monană”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia” şi „Nu corporaţia face legislaţia” şi fac zgomot cu peturi umplute cu pietricele, vuvuzele sau bătăi la tobă.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...