ArcelorMittal, după 5 ani de pierderi la Galaţi: „Nu oprim producţia, dar cerem un tratament corect”. INTERVIU

Chiar şi după cinci ani consecutivi de pierderi, Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galaţi, este sigur că grupul siderurgic nu va opri producţia la Galaţi, dar atrage atenţia asupra costurilor mari pe care la are cu energia.
Economica.net - lun, 10 feb. 2014, 22:15
ArcelorMittal, după 5 ani de pierderi la Galaţi:

Combinatul siderurgic de la Galaţi a terminat şi anul 2013 cu pierderi, care, chiar dacă sunt la jumătate faţă de anul precedent, se ridică la circa 115 milioane de lei. Situaţia unităţii de la Galaţi nu este singulară: divizia Flat Carbon Europe a grupului ArcelorMittal, din care face parte şi combinatul din România, a raportat, pentru ultimul trimestru al anului o pierdere operaţională de 366 milioane de euro. Dincolo de piaţa dificilă a oţelului, care ar putea totuşi cunoaşte o uşoară creştere în acest an, de vină sunt şi preţurile la energie, mai precis a taxelor. Ce spune Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galaţi, despre pierderi, preţuri, sprijinul Guvernului, intenţiile pentru acest an, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET.

Ați declarat că şi în 2013 combinatul va avea pierderi. Cât de mari sunt comparativ cu 2012?

În ciuda eforturilor noastre constante de a readuce pe profit ArcelorMittal Galaţi, am înregistrat pierderi financiare în ultimii cinci ani, consecutiv. Pentru a schimba această situaţie, am investit, am transformat combinatul, axându-ne pe activităţile de bază, am reorganizat activitatea şi am acţionat la toate nivelurile posibile pentru a reduce şi a elimina pierderile. Pierderile au fost înjumătăţite comparativ cu 2012, dar nu le-am eliminat.

Unul dintre motive este situația dificilă de pe piață, în special în a doua jumătate a anului trecut. Alt motiv este recenta evoluție a prețurilor la energie în România. De doi ani ne confruntăm cu o creştere explozivă a eco-taxelor, adăugate peste prețul electricității. Acest fapt a creat o distorsiune enormă în piața de energie, care a afectat direct competitivitatea industriei noastre în regiunea Mării Negre. De asemenea, suntem extrem de îngrijorați privind deciziile de liberalizare a prețului gazului, printr-un calendar nerealist: o creştere de 146% pentru prețul gazului din producția internă, în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 octombrie 2014.

De aceea am salutat decizia luată de Guvern, în 2013, de a rezolva această situație nesustenabilă pentru industriile energo-intensive din România. Dar deciziile luate până în acest moment sunt doar un prim pas necesar. Pentru o sustenabilitate pe termen lung a industriei energo-intensive din România, este necesară stabilirea unui model competitiv de energie regenerabilă folosind toate instrumente legale care să atenueze efectele impactul negativ asupra industriei. Aceste instrumente sunt utilizate, deja, în majoritatea țărilor Uniunii Europene. Doar printr-o asemenea abordare vom putea concura de la egal la egal cu ceilalți competitori din afara Uniunii Europene, care nu suportă povara certificatelor verzi, a taxei de cogenerare şi care beneficiază de prețuri foarte mici la energie.

Care au primii trei factori generatori ai acestei pierderi înregistrate în 2013? Cum este Combinatul de la Galați afectat de prețurile la electricitate şi gaze naturale? În plus, ne puteți oferi o comarație legată de costurile cu energia, la Galați şi în alte unități de producție ale grupului ArcelorMittal în Europa? Mai ales în Europa emergentă.

În ultimii ani, au fost mai mulți factori care au influențat operațiunile şi rezultatele ArcelorMittal Galați.
Unitatea noastră s-a confruntat cu o scădere drastică a comenzilor în piața sa naturală – regiunea Mării Negre şi Balcani – precum şi în piața internă. Concurăm, pe aceste piețe, cu producători din Comunitatea Statelor Independente şi din alte țări din afara Uniunii Europene. Avantajele competitorilor noştri sunt legate de faptul că energia şi cerințele de mediu sunt obligatorii pentru noi, dar nu şi pentru ei. Comparativ cu noi, aceştia plătesc mai puțin de jumătate pentru energie, incluzând gazul şi, de aceea, au o structură mai bună a costurilor. Acest fapt influențează considerabil competitivitatea noastră în regiune, în ciuda investițiilor pe care le-am realizat şi pe care continuăm să le implementăm pentru creşterea eficienței operațiunilor.

Însă, în ciuda factorilor negativi, anul trecut, am continuat să investim în creşterea eficienţei procesului de producție, în îmbunătățirea operațiunilor şi a consumului de energie. În ultimii patru ani am investit peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea capacităților de producție. Principala investiție a vizat Furnalul 5, operațiune demarată în 2011.

Cât de tare s-a contractat piaţa europeană?

Europa este şi va fi întotdeauna o piață strategică pentru ArcelorMittal. Compania noastră este cel mai important producător în regiune. În ultimii patru ani, ArcelorMittal a trebuit sa facă față provocărilor crizei financiare internaționale şi din Europa. Acest fapt a dus la implementarea unor măsuri de adaptare a unităților la noile cerințe. De asemenea, consumul de oțel a scăzut cu 25% din 2007 şi ne confruntăm, în continuare, cu supracapacitate.

Prețurile mari la energie reprezintă un motiv de îngrijorare pentru noi, deoarece ne afectează competitivitatea şi ar putea să pună în pericol sustenabilitatea şi viitorul operațiunilor noastre.

2013 este al cincilea pe pierderi. Este posibil ca Grupul să oprească producția la Galați? În ce condiții?

Este, într-adevăr, corect să afirmăm că, în ultimii cinci ani, Grupul a sprijinit, cu multe resurse, transformarea unității din Galați.

În ciuda condițiilor dificile, strategia noastră s-a axat pe eficientizarea operațiunilor, deoarece Combinatul are o importanță strategică în cadrul Grupului. De aceea, din 2009, ArcelorMittal a investit constant în creşterea sustenabilității operațiunilor, încă o dată cu rezultate pozitive.
Aceste investiții sunt încă un semn ca suntem aici pentru a continua să producem oțel. Avem planuri pentru România şi nu avem nicio intenție să oprim producția la Galați.
Avem nevoie doar de un mediu de afaceri corect şi transparent, precum şi de tratament egal cu toți competitorii din UE.

Cu toate acestea, încă mai luptăm pentru supraviețuire. Dacă autoritățile nu vor lua deciziile corecte pentru a ne sprijini eforturile, iar climatul economic nu îşi revine, atunci poate apărea decizia rațională de a se opri sprijinul pentru această unitate.

Ați solicitat ceva Guvernului României? Dacă da, ce, şi care a fost răspunsul primit de la autorități?

Autoritățile au fost şi vor fi în continuare partenerul de dialog al Companiei noastre, aşa cum este cazul tuturor țărilor unde activăm. Ne-am prezentat îngrijorările şi planurile de viitor, am subliniat faptul că suntem un angajator şi un contribuabil la bugetul local şi national important.

Deoarece Combinatul din Galați este una dintre cele mai importante platforme industriale din România şi, de asemenea, are o importanță strategică în cadrul Grupului, misiunea noastră este să îi consolidăm poziția în România şi în regiune.

Cerem doar un tratament corect, în concordanţă cu deciziile luate de celelalte autorități din UE pentru a sprijini industriile grele. Considerăm că este posibil să stabilim un cadru sustenabil pentru activitatea noastră din România şi am explicat Guvernului acest lucru.

Este posibilă o revenire pe profit în 2014? Care sunt cifrele de producție prognozate pentru acest an?

Actuala noastră țintă este să avem operațiuni sustenabile în România. De aceea, planul de investiții va continua să se axeze pe creşterea eficienței combinatului. Considerăm că 2014 va fi, mai mult sau mai puțin, similar cu 2013, dar sperăm ca, în cel de al doilea semestru să vedem semne de îmbunătăţire.
Aşa cum am încercat să explicăm, suntem încă în pericol, iar cele mai mari amenințări rămân costul electricității şi cel al gazului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...