ArcelorMittal vrea să dea în judecată Guvernul pentru amânarea exceptării de la plata certificatelor verzi

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator de energie al ţării, este pregătit să dea în judecată Guvernul României pentru amânarea cu o jumătate de an a exceptării companiei de la plata unei părţi a certificatelor verzi, a declarat, pentru AGERPRES, Bruno Ribo, CEO al producătorului de oţel.
Economica.net - mar, 08 mart. 2016, 08:35
ArcelorMittal vrea să dea în judecată Guvernul pentru amânarea exceptării de la plata certificatelor verzi

În 2014, pentru a proteja industria, Guvernul a decis ca marii consumatori de electricitate să fie exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi. În sector au apărut apoi divergenţe privind momentul de la care se aplică această exceptare. Consumatorii spun că exceptarea trebuie aplicată de la momentul semnării acordului de exceptare, însă Guvernul a aprobat recent o hotărâre (HG nr. 113/24 februarie 2016) prin care precizează că acest lucru se va întâmpla de la momentul emiterii (aprobării) acordurilor, adică de la mijlocul anului 2015.

Primii mari consumatori de energie, Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, au semnat acordurile de exceptare în decembrie 2014 şi cer în prezent ca reducerea certificatelor verzi să fie aplicată pentru tot anul 2015, nu doar pentru o jumătate de an.

În cazul ArcelorMittal, Bruno Ribo a precizat, pentru AGERPRES, că diferenţa se materializează în milioane de euro şi pune în pericol investiţiile companiei.

„Povara financiară este majoră – discutăm despre milioane de euro aici. Este o dezvoltare neaşteptată, care ameninţă planul nostru de investiţii, axat pe creşterea sustenabilităţii şi continuarea operaţiunilor. Foarte important este şi semnalul negativ trimis de Guvern în ceea ce priveşte predictibilitatea mediului economic din România”, a arătat şeful ArcelorMittal Galaţi.

El a precizat că, pentru compania pe care o reprezintă, energia (atât electricitatea, cât şi gazul natural) reprezintă peste 35% din valoarea adăugată (preţul de vânzare minus valoarea de cumpărare a materiilor prime), astfel că ArcelorMittal a îndeplinit toate criteriile pentru a fi exceptat de la plata a 85% din certificatele verzi.

Întrebat dacă va contesta în vreun fel decizia Guvernului, Ribo a răspuns: „După anunţarea deciziei de către autorităţile din România, compania noastră este acum pregătită să iniţieze orice acţiune în justiţie împotriva actelor normative emise în baza unor principii contradictorii cu prevederile Constituţiei României şi a Codului Civil, pentru a proteja interesele şi operaţiunile companiei noastre”.

El a adăugat că oricum România a fost printre ultimele ţări din Uniunea Europeană care a implementat această măsură.

„În principiu, Hotărârea de Guvern 495/2014 stipulează că exceptarea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit aplicată începând cu anul când Acordul de Exceptare este emis. De asemenea, procesul de evaluare al aplicaţiei ar fi trebuit încheiat în maximum 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării. Compania noastră a depus aplicaţia cu documentaţia necesară autorităţilor imediat după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 495/2014, în decembrie 2014. Din cauza problemelor administrative de la Ministerul Economiei, care nu pot fi atribuite aplicanţilor, Ministerul Economiei nu a eliberat nicio aprobare înainte de iunie 2015”, a explicat oficialul companiei.

El a menţionat că instituţiile statului schimbă acum regulile pe care tot ele le-au adoptat.

„Acum, după mai mult de 14 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, instituţiile statului au decis să schimbe regulile pe care tot acestea le-au adoptat. Această schimbare este şi mai surprinzătoare deoarece Ministerul Economiei, iniţiatorul Hotărârii de Guvern 495/2014, a anunţat public (înainte de adoptarea HG 113/2016) că exceptarea pentru companiile care au obţinut acordul specific în 2015 se aplică de la 1 ianuarie 2015”, a mai spus Ribo.

Acesta a adăugat că în alte ţări unde ArcelorMittal operează procedura se derulează fără să existe probleme şi a fost aplicată foarte devreme, pentru a proteja industria împotriva competiţiei din afara Uniunii Europene.

Totodată, oficialul producătorului de oţel aminteşte că ArcelorMittal a investit în România din 2009 în prezent peste 350 de milioane de euro, în ciuda pierderilor semnificative.

„Guvernul României va contribui astfel la creşterea semnificativă a riscului de închidere pentru ultimele combinate producătoare de oţel şi alte industrii energo-intensive din ţară. Compania noastră a fost deja afectată de o serie de factori pe care nu îi putem controla, precum competiţia cu ţări din afara Uniunii Europene, în special din Orient şi Orientul Îndepărtat, care au acces la surse mai ieftine de energie, un nivel mai scăzut de taxare şi reglementări mai uşoare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi sprijinirea sectorului de energie regenerabilă”, a susţinut Ribo.

El a amintit şi faptul că producătorul de oţel a implementat recent sistemul Săptămânii Reduse de Lucru, ca urmare a situaţiei în care se află compania după ce pe piaţa europeană au venit produse din afara UE, la preţ de dumping.

„Dar decizii precum cea mai recentă într-adevăr vor accentua situaţia tensionată şi ar putea duce la reevaluarea planurilor noastre de investiţii în România. Autorităţile trebuie să aibă în vedere că ArcelorMittal Galaţi generează mai mult de un sfert din PIB-ul judeţului Galaţi. Acest lucru este acum în joc”, a avertizat şeful combinatului.

ArcelorMittal Galaţi exportă în prezent peste 70% din producţie, întrucât piaţa din România nu şi-a revenit suficient după criza din 2008.

Ribo a mai arătat că producătorul de oţel a început bine anul trecut, a avut trei trimestre consecutive de EBITDA pozitiv, însă se aşteaptă la un rezultat negativ pentru al patrulea trimestru.

„Principalul factor care a dus la această situaţie a fost dumpingul produselor din China pe piaţa europeană. Europa se confruntă cu importuri de produse din China care au crescut semnificativ, iar preţurile nu au fost corelate la costurile de producţie. Această situaţie creată nu este sustenabilă şi trebuie corectată”, a explicat Bruno Ribo.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...