Turcii de la Arctic împrumută 68 de mil. euro de la BEI, pentru noua fabrică din România

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut de 68 de milioane de euro producătorului de aparate electrocasnice Arctic, pentru finanţarea construcţiei unei fabrici de mare capacitate, axată pe producţia de maşini de spălat, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare.
Economica.net - vin, 13 iul. 2018, 11:46
Turcii de la Arctic împrumută 68 de mil. euro de la BEI, pentru noua fabrică din România

Grupul turc Arcelic, proprietarul fabricii Arctic Găeşti, se pregăteşte să demareze lucrările de construcţie a celei de-a doua unităţi de producţie din România, la Ulmi, în judeţul Dâmboviţa.

„Acest proiect extrem de inovator, susţinut de Planul de investiţii pentru Europa, va crea 480 de locuri de muncă directe şi 900 de oportunităţi suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizată în regiunea Sud-Muntenia, care se confruntă cu provocări economice structurale după închiderea fabricilor din industria siderurgică şi este caracterizată de o rată ridicată a şomajului şi un grad redus de producţie tehnologică. Din acest motiv, investiţia are o mare valoare pentru regiune”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

Tranzacţia este garantată de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investiţiile străine directe în zonele rurale, pentru a atrage noi investiţii şi pentru a transforma România într-un centru de producţie pentru întreaga Europă.

După finalizarea procesului de construcţie, în 2019, noua fabrică va produce anual aproximativ 2,2 milioane de maşini de spălat. Acest lucru va permite companiei Arctic – în prezent, liderul pieţei de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40% – să răspundă cererii tot mai mari de pe piaţa europeană. Arctic face parte din Grupul Arçelik – al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa şi al şaptelea din lume.

„Suntem încântaţi să încheiem acest acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii, un partener care a susţinut financiar Grupul Arçelik în construcţia noii fabrici din România. Această investiţie reprezintă un pas important în transformarea României într-un centru de excelenţă în producţia de aparate electrocasnice. Accesul la instituţiile de finanţare ale Uniunii Europene se aliniază cu angajamentul nostru ferm faţă de Europa, atât ca piaţă de desfacere, cât şi ca bază de operaţiuni pentru procesul nostru de producţie”, a declarat directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Şen.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene. Este instituţia de creditare pe termen lung a UE şi este singura bancă deţinută de şi reprezentând interesele statelor membre ale Uniunii Europene.

Arctic deţine cea mai mare fabrică de producţie din Europa continentală, unitatea de la Găeşti producând până în prezent peste 31 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, Arctic are aproximativ 3.600 de angajaţi în România, inclusiv subcontractori, şi o cifră de afaceri în 2017 de 2,2 miliarde de lei.

În prezent, 87% din producţia totală Arctic este exportată în peste 80 de ţări.

În anul 2017, Arctic a demarat lucrările de construcţie pentru o nouă fabrică de maşini de spălat rufe, care va fi amplasată în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Noua investiţie este una de tip Greenfield şi va fi prima unitate de producţie din grupul Arçelik construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0. Fabrica va integra tehnologii de ultimă oră, precum comunicarea wireless a liniilor de producţie cu cele din alte ţări parte din Grupul Arçelik, dar şi utilaje inteligente. 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...