Armenia a declanşat o procedură pentru o eventuală recunoaştere a Nagorno-Karabah

Armenia a declanşat joi o procedură în vederea unei eventuale recunoaşteri a Nagorno-Karabah, regiune cu populaţie majoritar armeană, aflată pe teritoriul azer şi disputată de cele două foste republici sovietice din sudul Caucazului, transmite AFP.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 11:48
Armenia a declanşat o procedură pentru o eventuală recunoaştere a Nagorno-Karabah

Guvernul armean a examinat joi un proiect de lege privind recunoaşterea Nagorno-Karabah ca stat independent, proiect propus de deputaţi ai opoziţiei, conform unui comunicat publicat pe site-ul executivului de la Erevan.

Decizia Armeniei ‘va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei’ din Nagorno-Karabah, a indicat guvernul, în contextul în care în regiune s-au înregistrat, la începutul lunii aprilie, ciocniri armate de o intensitate neobişnuită, soldate cu cel puţin 110 de morţi.

‘Dacă Azerbaidjanul va declanşa o nouă agresiune militară, recunoaşterea independenţei Nagorno-Karabah va face parte din agenda’ autorităţilor de la Erevan, a precizat Şavarş Kocearian, ministru adjunct armean de externe, într-un comunicat.

Potrivit agenţiei TASS, preluată de DPA, proiectul a fost trimis parlamentului, care îl va dezbate marţea viitoare.

Diplomaţia azeră a calificat imediat iniţiativa Erevanului drept o ‘insultă suplimentară faţă de procesul de negociere’ privind statutul acestei regiuni disputate.

Cel puţin 110 persoane, civili şi militari din ambele tabere, au fost ucişi la începutul lunii aprilie în confruntările din Nagorno-Karabah.

Deşi părţile beligerante au semnat, la Moscova, un acord de încetare a focului, lupte sporadice continuă să aibă loc de-a lungul liniei de demarcaţie.

Confruntările din urmă cu o lună au fost cele mai violente de la primul acord de încetare a focului, încheiat în 1994, după un război început în 1988 şi care a lăsat în urmă 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, majoritatea azeri.

Armenia şi Azerbaidjan nu au semnat un tratat de pace referitor la Nagorno-Karabah.

Întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă Erevanul a discutat cu Moscova despre proiectul de lege privind recunoaşterea independenţei Nagorno-Karabah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns negativ şi a îndemnat părţile implicate să evite acţiunile care ar putea încălca armistiţiul fragil şi duce la o escaladare a tensiunilor în regiune.

Rusia are staţionaţi în jur de 5.000 de militari în Armenia, în timp ce Azerbaidjanul este un aliat cheie al Turciei.

Te-ar mai putea interesa și
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi......
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...