ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor „aspecte” identificate la brokerul Harinvest

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat o serie de "aspecte de natură penală" la firma de brokeraj (SSIF) Harinvest din Râmnicu Vâlcea, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penală", în urma unui control în care a identificat şi "nereguli în relaţia client-intermediar".
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 16:51
ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor

„Controlul a fost iniţiat de către ASF ca urmare a analizei realizate de Direcţia de Supraveghere din sectorul intrumente şi investiţii financiare. Decizia de control a fost luată înainte ca să aibă loc situaţia de incapacitate de asumare a obligaţiilor de decontare de către Harinvest. În timpul controlului au fost identificate aspecte de natura contravenţională care privesc nereguli în relaţia client-intermediar, urmând ca la finalizarea procesului decizional al ASF în privinţa Harinvest, să fie dispuse şi alte măsuri. În ceea ce priveşte cercetarea aspectelor de natură penală aceasta reprezintă atributul altor autorităţi. ASF a identificat deja o serie de astfel de aspecte pe care le-a sesizat organelor de cercetare penală”, se arată într-un răspuns transmis, miercuri, de ASF la solicitarea MEDIAFAX.

ASF a suspendat, la finele lunii noiembrie, pentru trei luni activitatea Harinvest şi a aplicat o amendă de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzacţii intermediate în prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontării, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care îl administrează, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoită să vândă acţiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizaţi din rezerv fondului de garantare.

Sancţiunile au fost aplicate de Autoritate în urma unui control derulat în perioada 15-27 noiembrie 2013.

„Aspectele reieşite din control sunt în analiza ASF, iar în perioada următoare Autoritatea va decide şi alte măsuri în privinţa Harinvest”, se mai arată în răspunsul ASF.

Potrivit directorului executiv al Fondului de compensare a investitorilor, Fănel Chirtu, doi investitori au reclamat telefonic Fondului „lipsa instrumentelor financiare” pe care le deţineau în conturile de la Harinvest.

„Până în prezent, Fondul de compensare a investitorilor nu a fost înştiinţat oficial despre lipsa instrumentelor financiare din conturile investitorilor, clienţi ai Harinvest. Fondul a fost contactat telefonic de doi investitori care au reclamat lipsa instrumentelor financiare pe care le deţineau în conturile Harinvest şi au fost îndrumaţi către organele competente (ASF – n.r.) în vederea clarificării acestei situaţii”, a afirmat Chirtu într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

El a adăugat că Fondul dispune de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, însă poate demara procedura de compensare doar când este îndeplinită una dintre condiţiile prevăzute de legislaţie.

„Dacă va fi cazul, Fondul va compensa investitorii în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 euro, cu excepţia celor care fac parte din categoria investitorilor exceptaţi de la compensare (…) Conform art. 47 din legea 297/2004 privind piaţa de capital, Fondul compensează investitorii, ca urmare a uneia din următoarele situaţii: a) ASF a constatat că, pentru moment, din punctul ei de vedere, un membru al Fondului, din motive ce sunt legate direct de situaţia financiară a acestuia, nu este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din creanţele investitorilor şi nici nu există perspectiva de a-şi onora aceste obligaţii în cel mai scurt timp. b) autoritatea judiciară competentă, pentru motive legate direct sau indirect de situaţia financiară a unui membru al Fondului, a emis o hotărâre definitivă, având ca efect suspendarea posibilităţii investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi”, a mai spus directorul executiv al FCI.

Chiar dacă Harinvest are activitatea suspendată, clienţii pot solicita transferul portofoliilor de acţiuni în secţiunea I a Depozitarului Central, urmând ca apoi să le poată muta la altă firmă de brokeraj, potrivit ASF.

„Pentru aceasta, clienţii trebuie să se adreseze Harinvest. În cazul care clienţii sunt nemulţumiţi de soluţia oferită de Harinvest, pot sesiza ASF sau alte autorităţi. Mai multe detalii despre aspectele sesizate la Harinvest vor fi comunicate de către ASF la momentul finalizării tuturor investigaţiilor”, se mai arată în răspunsul ASF la solicitarea MEDIAFAX.

Reprezentanţii Harinvest nu au putut fi contactaţi de MEDIAFAX pentru declaraţii.

Harinvest a mai fost sancţionată în urmă cu doi ani de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), inclusiv pentru că a utilizat o parte din banii clienţilor pentru acoperirea plăţilor care trebuia realizate pentru alţi clienţi, ceea ce reprezintă contravenţie potrivit legislaţiei pieţei de capital.

Activitatea CNVM a fost preluată la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat în primele 11 luni din acest an tranzacţii de 325,5 milioane lei, clasându-se pe locul 13 în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piaţă de 1,33%. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu produse structurate, operaţiunile cu aceste titluri însumând 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlată de preşedintele CA – Veronel Lungu (30,86%), un membru CA Ion Antonescu (23,05%) şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...