ASF, sesizată în legătură cu situaţia de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administraţie

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Privatizării din Ministerul Economiei şi unul dintre artizanii listării Electrica, a trimis Autorităţii pentru Supraveghere Financiară o sesizare referitoare la încălcarea legislaţiei referitoare la presiunile politice pentru impunerea membrilor ALDE în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica, despre care ECONOMICA.NET a relatat pe larg  AICI.
Mihai Nicuţ - Dum, 15 oct. 2017, 17:15
ASF, sesizată în legătură cu situaţia de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administraţie

“În continuarea demersului de a impune respectarea legii şi a drepturilor acţionarilor mici la Electrica, astăzi am trimis o sesizare domnului Mircea Ursache – Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere – Sector Instrumente şi Investiţii Financiare” a scris Dumitraşcu pe facebook. 

Iată continuarea mesajului lui Dumitraşcu:      

«În temeiul dreptului legal al ASF, de reglementare, supraveghere şi control, inclusiv, al emitenţilor de valori mobiliare, vă rog să interveniţi cu celeritate, să constataţi încălcările de legislaţie de către emitentul Electrica (EL) şi prin măsurile dispuse să opriţi abuzul şi efectele de nelegalitate în ceea ce priveşte acceptarea candidaturilor pentru consiliul de administraţie al Electrica, înainte de adunarea generală a acţionarilor, stabilită pentru 26.10.2017. 
În fapt, cu toate că în convocatorul adunării generale a acţionarilor a fost stabilit un termen limită „precis şi clar” de depunere a candidaturilor pentru consiliul de administraţie, au fost admise candidaturi şi peste acest termen, motivându-se că depăşirea de termen este „rezonabilă”. Continuarea unei proceduri viciate de alegere a membrilor consiliului de administraţie, pe lângă ilegalitatea evidentă, expune emitentul Electrica riscului de anulare ulterioară a hotărârii de către instanţă, ceea ce ar afecta percepţia investitorilor faţă de poziţia emitentului şi atmosfera din piaţa de capital».
E un test şi pentru implicarea şi echidistanţa ASF.
Eu mai cred în lege şi instituţii”.

Demersul lui Dumitreşcu survine în urma scandalului de proporţii din ultimele zile, în care am arătat cu ALDE încearcă să politizeze conducerea Electrica SA, unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate, la care statul mai deţine doar 48% după listarea pe bursă. Puteţi citi despre acest caz aici:

ALDE se pregăteşte să pună mâna pe Consiliul de Administraţie al Electrica.

Consiliul de Administraţie (CA) al Electrica a acceptat două candidaturi pentru noile funcţii în cadrul CA, deşi acestea fuseseră depuse cu opt minute după termenul-limită din convocator, apreciind că întârzierea este „rezonabilă”, dar nu a acceptat şi o altă candidatură, venită din partea altor acţionari, potrivit unui document postat pe site-ul companiei după ce presa a semnalat întâmplarea.

Este vorba despre candidaţii propuşi de Ministerul Energiei pentru a face parte din CA Electrica, respectiv Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian Iacob. 

Dorina Dascălu, fost vicepereşedinte al Curţii de Conturi, este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, acum membru ALDE.

Avocatul Ciprian Iacob, fost candidat independent la primăria oraşului Târgovişte, este acum membru ALDE.

„Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat în data de 26 septembrie 2017, prevedea că acţionarii au dreptul de a propune candidaţi până la dată de 10 octombrie 2017, ora 10:00. Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar al Electrica S.A., şi-a exercitat acest drept prin depunerea unei astfel de propuneri, în data de 10 octombrie 2017, propunere înregistrată la ora 10:08”, explică reprezentanţii Electrica.

Potrivit acestora, în legislaţie se prevede existenţa unui termen-limită în sensul de zi calendaristică, iar avocaţii au susţinut că, legal, candidaturile se pot depune astfel pe întreaga durată a zilei respective. 

„Consiliul de Administraţie al Electrică SA a solicitat opinii legale cu privire la acceptarea sau respingerea acestor candidaturi. În conformitate cu prevederile legale privind companiile listate, termenul-limită din Convocator pentru depunerea candidaturilor este prevăzut ca o zi calendaristică. În lipsa unei cerinţe legale sau statutare care să prevadă obligaţia includerii în Convocator a unei ore-limită din ziua calendaristică stabilită ca termen pentru transmiterea candidaturilor, consultanţii juridici au apreciat că o întârziere de 8 minute sau chiar depunerea candidaturilor până la sfârşitul zilei calendaristice este o întârziere rezonabilă, care nu afectează în niciun fel drepturile acţionarilor şi este în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se mai arată în documentul citat. 

Totodată, la o zi după termenul prevăzut, adică pe 11 octombrie la ora 10:50, un alt acţionar a depus o propunere de candidatură. 

„Având în vedere raţionamentul rezultat din opiniile legale, Consiliul de Administraţie a decis, în şedinţa din data de 12 octombrie 2017, acceptarea candidaturilor depuse de acţionarul Statul Român, prin Ministerul Energiei, în ziua calendaristică, şi respingerea candidaturii depuse de acţionarul minoritar care depăşea ziua calendaristică”, mai spun oficialii Electrica. 

Actualul Consiliu de Administraţie al Electrica este format din şapte membri neexecutivi, patru dintre aceştia fiind independent, iar trei politici: Cristian Buşu, preşedinte, Gicu Iorga, Ioana Drăgan, Pedro Mielgo Alvarez (independent), Arielle Malard de Rothschild (independent), Willem Schoeber (independent) şi Bogdan Iliescu (independent). Membrii actualului Consiliu participă de drept la alegeri, iar alături de ei, vor mai fi supuşi votului Adunării Generale a Acţionarilor şi cei doi.

În luna septembrie, ministerul Energiei a solicitat ca membrii Consiliului de administraţie al furnizorului şi distribuitorului de energie Electrica să fie aleşi prin metoda votului cumulativ şi a cerut în acest sens suplimentarea ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 26 octombrie, în condiţiile în care nu expira mandatul administratorilor. Ministerul Energiei a propus totodată ca durata mandatului administratorilor aleşi prin aplicarea metodei votului cumulativ să fie de patru ani.

O parte a presei a văzut acest lucru drept o tentativă a puterii politice de a controla managementul Electrica.

De ce este Electrica un magnet pentru politicieni? Pentru că are bani de cheltuit, având un program de investiţii de 500 de milioane de lei, şi pentru că este cel mai mare cumpărător de certificate verzi din România.

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Electrica a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori. Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015. Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 4,49 miliarde lei (circa 1 miliard euro).

Te-ar mai putea interesa și
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din weekend efectuat de Iran, a anunţat un oficial israelian, potrivit Reuters....
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...