ASF: Valoarea tranzacţiilor derulate la Bursă în 2016 s-a redus cu 7,45%. Tranzacţiile cu titluri de stat, cea mai importantă creştere

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate anul trecut la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu aproximativ 7,45% faţă de anul 2015, la 11,25 miliarde lei, pe fondul diminuării interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu unităţi de fond şi obligaţiuni, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară transmise marţi.
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 18:12
ASF: Valoarea tranzacţiilor derulate la Bursă în 2016 s-a redus cu 7,45%. Tranzacţiile cu titluri de stat, cea mai importantă creştere

Pe de altă parte, tranzacţiile cu titluri de stat au înregistrat cea mai semnificativă creştere, de 150,28%, în urma emisiunii de titluri de stat pentru persoane fizice, din luna august 2016.

‘Scăderea a fost influenţată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu unităţi de fond (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 46,86%) şi pentru tranzacţiile cu obligaţiuni (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 79,83%). Cea mai semnificativă creştere a valorii tranzacţiilor se remarcă în cadrul tranzacţiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală tranzacţionată în anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent. Creşterea valorii tranzacţiilor cu titluri de stat a fost determinată de emisiunea de titluri de stat, din luna august, adresată persoanelor fizice, prin care Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie o sumă totală de 735,2 milioane lei’, se arată în comunicatul ASF.

Acţiunile continuă să rămână preferate de investitori, valoarea tranzacţiilor pe acest segment înregistrând nivelul de aproximativ 9,47 milioane lei, 84,13% din totalul valorii tranzacţiilor derulate la BVB în anul 2016.

În cursul anului 2016, în clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piaţa principală, acţiuni) pe primul loc se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 24,73% din valoarea totală tranzacţionată. Pe poziţiile următoare în acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD) şi Electrica (EL). De asemenea, în cadrul acestui clasament se remarcă şi cele cinci societăţi de investiţii financiare astfel încât sectorul bancar şi cel energetic sunt cel mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere.

Capitalizarea BVB a înregistrat, anul trecut, cel mai ridicat nivel în luna decembrie, atingând maximul de aproximativ 148,30 miliarde lei, iar cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în luna iunie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la minimul de aproximativ 114,87 miliarde lei.

‘Piaţa de capital din România a fost caracterizată, pe parcursul anului trecut, de un regim redus de volatilitate, cu excepţia unor episoade temporare, în care volatilitatea zilnică a indicelui BET a crescut semnificativ, în special la sfârşitul lunilor ianuarie-februarie 2016 (datorită turbulenţelor existente pe pieţele financiare din China), şi la sfârşitul lunii iunie (pe fondul aşteptării rezultatelor referendumului din Marea Britanie)’, se precizează în documentul citat.

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri mai reduse pe termen lung (12 luni), cuprinse între 0,19% şi 9,70%. Cea mai semnificativă scădere la 12 luni se constată în cazul indicelui BET-NG, care arată evoluţia a 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor (-2,97%), urmat de BET-FI al SIF-urilor (-1,87%).

Indicii burselor internaţionale au înregistrat evoluţii pozitive în ultimul trimestru al anului 2016, revenind după scăderile consemnate la începutul anului trecut. Dintre indicii de acţiuni analizaţi ai burselor externe, cea mai importantă scădere la 12 luni a fost înregistrată de FTSE MIB, indicele bursei italiene, (-10,20%).

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, un număr de 38 de intermediari îşi desfăşurau activitatea pe pieţele reglementate din România, dintre care 31 de entităţi locale autorizate de ASF şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE. Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) au fost cei mai activi intermediari pe pieţele la vedere (reglementate şi ATS), valoarea tranzacţionată de acestea fiind de aproximativ 7,8 milioane lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 70% din valoarea totală a tranzacţiilor. Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 29%.

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate de primii 10 intermediari reprezintă 84,8% din totalul valorii intermediate în anul 2016. Dintre acestea, 5 sunt Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 sunt instituţii de credit locale şi 2 sunt firme de investiţii autorizate într-un alt stat membru UE.

Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale, la sfârşitul anului 2016, a fost cu circa 0,4% mai mare faţă de nivelul consemnat la finele lunii decembrie 2015, atingând un nivel de 41,44 miliarde lei. În cazul fondurilor deschise de investiţii (FDI) a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor şi anilor anteriori, fiind categoria de OPC cu cea mai semnificativă contribuţie la evoluţia activelor totale. Şi în cazul fondurilor închise de investiţii (FÎI) se constată o creştere a activelor totale faţă de sfârşitul anului precedent, după ce pe parcursul ultimelor trimestre câteva dintre acestea au devenit fonduri deschise, ceea ce a condus la scăderea activelor acestei categorii de OPC-uri.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, activele cumulate ale fondurilor deschise de investiţii deţineau o pondere de aproximativ 53% în totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu finele lunii decembrie a anului anterior, când activele FDI reprezentau circa 51%. ‘Se confirmă tendinţa de creştere a industriei de fonduri deschise de investiţii din România ca pondere în total active ale OPC susţinută de evoluţia pozitivă a activelor aferente acestei industrii, concomitent cu scăderea activelor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea’, se mai arată în comunicatul ASF.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...