Asigurarea obligatorie a locuinţei s-ar putea scumpi şi ar putea să cuprindă o franşiză în cazul riscului de cutremur

Poliţa pentru asigurarea obligatorie a locuinţei ar putea să cuprindă o franşiză în cazul riscului de cutremur, iar un astfel de produs ar putea fi comercializat şi prin alte canale de distribuţie, nu doar prin intermediul societăţilor de asigurare, potrivit unor propuneri avansate de Grupul de lucru privind asigurările obligatorii de locuinţe, constituit la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis marţi Agerpres. În plus, asigurarea, care acum costă 20 de euro pe an, s-ar putea scumpi. O altă propunere a autorităţii este stabilirea unei amenzi fixe pentru lipsa asigurării în cuantum de 500 lei
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 10:20
Asigurarea obligatorie a locuinţei s-ar putea scumpi şi ar putea să cuprindă o franşiză în cazul riscului de cutremur

Pe de altă parte, obligativitatea încheierii poliţei PAD ar putea fi restrânsă numai pentru imobilele cu destinaţie de locuinţe care sunt în mod efectiv utilizate în acest scop, urmând să fie excluse imobilele utilizate integral în scop comercial (apartamente în care funcţionează sedii de firme etc.).

Grupul de lucru a elaborat mai multe propuneri, pe termen scurt mediu şi lung care vizează, în principal, creşterea gradului de cuprindere în asigurări şi identificarea de soluţii privind completarea eficientă a asigurărilor obligatorii de locuinţe cu cele facultative.

Printre cele mai importante schimbări propuse, în ceea ce priveşte Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, se află introducerea unei franşize în cazul riscului de cutremur, măsură ce vizează asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurare, prin diminuarea despăgubirii, îndeosebi în cazul daunelor minore (conform scopului declarat de legiuitor, poliţa PAD urmăreşte protecţia în caz de dezastre).

Franşiza poate fi eliminată la solicitarea asiguratului/contractantului prin plata unei prime de asigurare suplimentare, precizează ASF.

Totodată, o altă propunere vizează liberalizarea canalelor de distribuţie pentru poliţele PAD, în sensul modificării articolelor de lege care stabilesc faptul că distribuţia poliţelor se realizează exclusiv prin intermediul societăţilor de asigurare.

Pe lista de modificări se mai regăsesc: clarificarea legislaţiei prin menţionarea expresă a posibilităţii încheierii de către proprietarii de imobile, încadrate în clasa I de risc seismic, a unei poliţe facultative, fără a prezenta dovada încheierii PAD, în condiţiile imposibilităţii legale de a contracta o poliţă PAD; eliminarea beneficiarului din formatul poliţei PAD (element specific doar în cazul asigurărilor de viaţă) – solicitarea despăgubirii se poate face doar de către asigurat; posibilitatea ca o cerere de despăgubire să poată fi preluată direct de către PAID, în situaţii speciale (exemplu cazurile Astra şi Carpatica); stabilirea cuantumului fix al amenzii contravenţionale la valoarea de 500 lei pentru neîncheierea poliţei PAD (în prezent, cuantumul este de la 100 la 500 lei).

În ceea ce priveşte statutul acţionariatului PAID, se stipulează faptul că ‘ulterior constituirii PAID, pot fi acţionari la această societate orice alte entităţi, care singure ori prin intermediul sau în legătură cu alte entităţi controlate de aceleaşi persoane ori grup de persoane exercită drepturi ce decurg din deţinerea unor acţiuni, care cumulate reprezintă cel mult 15% din capitalul social al PAID sau îi conferă acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot în adunarea generală a acţionarilor PAID’.

Conform ASF, pentru modificarea legislaţiei secundare, Grupul de lucru a făcut propuneri care au avut ca rezultat final corecţii şi îmbunătăţiri ale conţinutului Normei nr. 7/2013, implementate prin Norma nr. 35/2016, printre cele mai importante fiind: clarificarea noţiunii de contractant al asigurării şi alinierii definiţiei/noţiunii, în sensul prevederilor din Codul Civil şi legislaţia generală în domeniul asigurărilor; introducerea posibilităţii de emitere electronică a poliţelor PAD; introducerea reîntregirii automate a sumei asigurate după fiecare daună, prin plata unei prime suplimentare ce se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare; clarificarea unor prevederi referitoare la obligativitatea reînnoirii poliţei PAD la fiecare aniversare a unei poliţe facultative multianuale; simplificarea formatului şi a modului de încheiere a poliţei PAD, în sensul eliminării obligativităţii existenţei semnăturii asiguratului pe poliţă (se menţine obligativitatea semnăturii asiguratorului).

Grupul de lucru a fost constituit la ASF în luna ianuarie a acestui an, alături de alte şapte grupuri, în cadrul proiectului Autorităţii de conlucrare cu toţi actorii implicaţi în dezvoltarea pieţelor financiare non-bancare. Principalele propuneri ale membrilor grupului de lucru s-au referit la modificarea legislaţiei primare şi secundare în domeniu, în vederea îmbunătăţirii şi corectării unor deficienţe ale cadrului legal actual.

Entitatea are în componenţă reprezentanţi ai ASF, UNSAR, PAID, UNSICAR, Ministerului Finanţelor Publice şi ai patronatelor din sectorul bancar.

Poliţa PAD s-ar putea scumpi

Valoarea actuală a primei pentru asigurarea obligatorie a locuinţei este foarte scăzută şi lucrăm cu Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a creşte capacitatea de reasigurare la un alt nivel pentru că PAID are nevoie de prime de asigurări mai adecvate, a declarat, marţi, într-un forum de specialitate, Francois Coste, preşedintele Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România). 

„Sustenabilitatea şi dezvoltarea PAID sunt esenţiale (…) PAID este profitabil în faţa unei catastrofe majore şi păstrăm profitul din 2014-2015, cum a stabilit acţionariatul. Capacitatea de reasigurare pentru catastrofe naturale a fost mărită de la 600 de milioane de euro la 800 de milioane de euro, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. PAID este credibilă şi este cel mai bine reasigurată instituţie de profil din Europa Centrală şi de Est. Este important să se ştie că instituţia dedică 60% din veniturile sale la cumpărarea de asigurări, o proporţie foarte ridicată ţinând cont că cei 10 euro plătiţi pentru o primă asigurată de 20.000 de euro este artificială, foarte scăzută. Pentru a creşte capacitatea de reasigurare la un alt nivel, PAID are nevoie de prime de asigurări mai adecvate şi pentru asta sunt necesare câteva schimbări legislative şi lucrăm la acest aspect cu UNSAR, cu ASF pentru acest obiectiv”, a menţionat Coste.

Şeful PAID România, care deţine şi funcţia de CEO al Groupama Asigurări, a precizat totodată că, la ora actuală, prin Pool-ul de asigurare obligatorie a locuinţelor sunt semnate 1,7 milioane de contracte, iar valoarea asigurată se ridică la 32 de miliarde de euro. 

„PAID are o creştere uşoară a numărului de asigurări obligatorii, până la 1,7 milioane de locuinţe, adică un grad de cuprindere de 20% din populaţie. A fost greu să atingem acest nivel, ţinând cont de cele două falimente ale Astra şi Carpatica. Suma totală asigurată de PAID este de 32 de miliarde de euro, iar un punct important pentru sustenabilitatea instituţiei este că ne derulăm activitatea în conformitate cu cerinţele Solvency II”, a subliniat Francois Coste. 

Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, adică acelea construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...