Asigurătorii de viaţă vor prezenta clienţilor cinci scenarii de profit sau pierdere

În baza MIFID 2, produsele de asigurare de viaţă cu componentă de investiţii deja trebuie să prezinte clienţilor principalele informaţii despre produs, informaţii care sunt introduse în aşa-numitul KID şi care sunt verificate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), activitate aflată în derulare. Principalele informaţii despre produse includ în principal scenariile de risc de pierdere pentru client, prezentarea detaliată a excluderilor din poliţa de asigurare, dar şi partea de comisioane, remunerarea vânzătoruluişi apariţia posibilelor conflicte de interese. Din toamnă, aplicarea IDD va extinde aceste cerinţe şi pentru celelalte tipuri de asigurări.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 10 iun. 2018, 19:58
Asigurătorii de viaţă vor prezenta clienţilor cinci scenarii de profit sau pierdere

Asiguratorii care distribuie produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIPs) sunt obligați, în baza Regulamentului 1286/2014, aplicabil cu 1 ianuarie 2018, să prezinte informațiile esențiale din documentul cu informații cheie (KID) aferent produselor de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări. Obligația de prezentare a acestor informații unor clienți sau potențiali clienți, de către asigurători sau intermediarii de asigurări este îndeplinită prin aplicarea prevederilor regulamentului, adică prezentarea KID-ului.

Informările pe care trebuie să ţi le prezinte la ora actuală asigurătorul sau intermediarul în asigurări sunt referitoare la cinci scenarii de câştig/pierdere în cazul asigurărilor de viaţă cu componentă de investiţii. Cele cinci scenarii sunt în funcţie de riscurile pe care şi le ia investitorul/consumatorul pe banii săi.

„Asiguratorii trebuie să prezinte inclusiv cuantumul celei mai mari pierderi potențiale la care se poate aştepta consumatorul. Toate aceste informări sunt cuprinse în KID şi sunt destinate unei informări cât mai corecte a consumatorului, ca acesta să poată lua decizii în cunoștință de cauză”, spune Călin Rangu, director al Direcției Supraveghere Intermediari și Monitorizarea Regulilor de Conduită din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Oficialul ASF precizează că toate aceste prevederi care se aplică acum doar asigurărilor cu componentă investiţională vor fi extinse la toate produsele de asigurări de la 1 octombrie 2018, când va intra în vigoare directiva UE privind distribuţia în asigurări, numită pe scurt IDD. Asigurătorii vor trebui astfel să informeze şi asupra aspectelor care ţin de excluderile (riscurile) neasigurate de poliţa încheiată de un client. „Suntem obligaţi de IDD să monitorizăm toate aceste produse din punct de vedere al drepturilorconsumatorilor și a posibilelor efecte în detrimentul acestora. Partea de comisionare şi remunerare, plus conflictele de interese vor fi atent supravegheate”, a precizat Călin Rangu.

De exemplu se va monitoriza inclusiv felul în care se vor realiza investiţiile din perspectiva remunerării și a conflictelor de interese a celor care administrează banii clienților. Asigurătorul va trebui să pună interesul consumatorului pe primul plan, evitând să investească în instrumente care aduc un câştig mai mare companiei per ansamblu, dar aduc randamente mai mici consumatorului individual, dacă pot fi și soluții mai bune pentru consumatori. La ora actuală, proiectul de lege care transpune în legislaţia românească directive IDD se află în dezbatere în comisii, urmând apoi votul în plen şi promulgarea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...