Asigurătorii vor fi obligaţi să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere

Companiile de asigurări care emit poliţe de răspundere civilă auto /RCA/ vor fi obligate să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depăşească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate, potrivit unui proiect de normă al Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ pentru modificarea şi completarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 14:05
Asigurătorii vor fi obligaţi să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere

Comisionul de intermediere va fi menţionat pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

‘Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării’, precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să deţină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3.

La finalul anului 2013, potrivit raportului ASF, dintr-un număr de 28 de societăţi care practică asigurări generale, 6 asigurători aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un număr de 16 asigurători aveau un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 şi 1,5, trei asigurători aveau gradul de solvabilitate între 1 şi 1,05, iar trei societăţi nu îndeplineau cerinţa de solvabilitate (gradul era sub 1), din care două se află în procedură de redresare financiară.

Proiectul de normă prevede totodată că tarifele de primă pot fi modificate după minimum şase luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Nerespectarea acestor prevederi de către asigurători şi intermediarii în asigurări se va sancţiona cu retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a intermediarilor.

În luna mai, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, declara că ‘piaţa RCA şi probabil chiar şi piaţa CASCO au fost deformate, iar acestea trebuie reinstalate fără să plătească numai consumatorul sau intermediarii’.

‘Eu, de când sunt în această poziţie (preşedinte ASF – n.r.), din informaţiile pe care le-am avut, dar evident că le am parţiale, piaţa RCA şi chiar probabil piaţa CASCO au fost deformate, trebuie reinstalate, aceasta nu înseamnă că numai unii trebuie să plătească. Nu înseamnă că numai consumatorul o să plătească o creştere de RCA sau numai instituţiile de intermediere ar trebui să plătească. Aici trebuie să revedem întreg acest flux. Reclamaţiile au crescut. Obiectivul nostru este să rezolvăm aceste reclamaţii, să le reducem şi acesta este un indicator că piaţa se îmbunătăţeşte’, afirma, la acel moment, Mişu Negriţoiu, care anunţa că ASF are în vedere elaborarea unui proiect de analiză a RCA şi CASCO, a ‘implicaţiilor, a evoluţiei şi a tot ceea ce ar mai trebui să facă instituţia la nivel de reglementare ca să asigure o conduită sănătoasă’.

Potrivit lui Negriţoiu, companiile din asigurări ar trebui să îşi asigure din primele încasate rezervele de risc şi solvabilitatea.

‘Eu nu îi spun nici să scadă şi nici să crească. Trebuie să aibă însă o activitate sănătoasă. Dacă această activitate sănătoasă conduce la creşterea RCA-ului, asta este! Noi toţi din această ţară, din această piaţă trebuie să contribuim la o activitate sănătoasă, într-un fel sau altul’, a explicat Mişu Negriţoiu.

Piaţa asigurărilor din România a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei al primelor brute subscrise /PBS/, în scădere cu 3,43% faţă de intervalul similar din anul anterior, potrivit datelor ASF.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea PBS a înregistrat, în primul trimestru din acest an, o scădere de 2,09%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce la nivelul întregii pieţe, prima de asigurare medie anualizată consemnată pentru RCA a fost de 468 de lei faţă de 462 de lei, cât se înregistrase în perioada ianuarie-martie 2013.

La asigurările generale, valoarea cea mai mare a indemnizaţiilor brute plătite a fost aferentă clasei X (Asigurare pentru răspundere civilă pentru vehicule), în sumă de 534,57 milioane lei, mai mult cu 4,39% faţă de primul trimestru al anului trecut. Ponderea acestor indemnizaţii a reprezentat 47,15% din total.

A doua pondere a indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurări generale (33,57% din total) a fost înregistrată în clasa III CASCO (Asigurări mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), suma achitată fiind de 380,58 milioane de lei.

În perioada ianuarie-martie 2014, numărul dosarelor de daună avizate pentru RCA a fost de 70.344, în scădere cu 9% faţă de intervalul similar din 2013. De asemenea, numărul dosarelor de daune plătite în T1 a consemnat o scădere de 12%, până la 78.633, iar valoarea despăgubirilor plătite s-a situat la 519.259.446 lei, în creştere cu 4%.

Dauna medie per total piaţă RCA a fost, în primele trei luni din acest an, de 6.604 lei, în creştere cu 19% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...