După ancheta DNA, CAF şi Astra Arad luptă mai departe în instanţă pentru contractul Metrorex, cu trenurile noi pentru M5

Astra Vagoane Călători Arad şi firma spaniolă CAF au contestat în instanţă decizia CNSC de anulare a licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a 51 de trenuri. Acestea urmau să fie puse în circulaţie pe Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon. Demersurile celor două companii au loc după condamnarea pe fond a două persoane, anchetate de DNA pentru trucarea licitaţiei.
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 22:04
După ancheta DNA, CAF şi Astra Arad luptă mai departe în instanţă pentru contractul Metrorex, cu trenurile noi pentru M5

Spaniolii de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) au formulat pe 10 februarie un recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de anulare a unei licitaţii Metrorex.

Este vorba despre licitaţia lansată de compania de metrou înca din iunie 2014, privind cumpărarea a până la 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5, cu o valoare estimată de 1,55 miliarde de lei, fără TVA.

De asemenea, compania Astra Vagoane Călători din Arad a formulat la rândul său un recurs pe 15 februarie împotriva deciziei CNSC de anulare a licitaţiei menţionate.

Firma spaniolă CAF a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, însă rezultatul a fost contestat ulterior de către Alstom şi Astra Arad.

Mai mult, procedura demarată de Metrorex a fost anchetată de DNA. În decembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitație, în dosarul privind achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon. El este acuzat că a transmis informații în scopul adjudecării licitației de către firma spaniolă CAF.

În urma acestei anchete, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe 9 februarie pe Picu Valeriu (angajat Metrorex) la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi pe Ovidiu Băncescu (reprezentant al CAF) la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Primul a fost condamnat pentru „săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Cel de-al doilea inculpat a fost condamnat pentru „săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, aceasta fiind deja atacată atât de către cei doi inculpaţi, cât şi de către DNA.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte pe 27 ianuarie contestaţiile Alstom şi Astra Vagoane Călători şi a anulat procedura de atribuire în integralitatea sa.

Consiliul a respins însă cererea Astra Arad de sancţionare a spaniolilor de la CAF prin interzicerea acestora să mai participe la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă de 5 ani.

Împotriva deciziei CNSC puteau fi formulate plângeri în termen de 10 zile de la comunicare.

Anularea acestei licitaţii ar fi permis Metrorex să lanseze o nouă procedură. De altfel, oficialii Metrorex au anunţat că intenţionează să achiziţioneze 26 de trenuri pentru primele două tronsoane de pe Magistrala 5, Eroilor – Râul Doamnei şi Eroilor – Iancului.

Până când se va rezolva problema legată de achiziţia de trenuri, pe tronsonul Eroilor – Râul Doamnei a fost luat în calcul transportul cu 10 trenuri Bombardier, care se află în funcţiune pe Magistralele 1 şi 3.

Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.

Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...