Atacuri armate într-un centru comercial din Munchen şi în alte două zone din oraş. Cel puţin nouă oameni au murit

Mai mulţi oameni au murit în urma unui incident armat de vineri seară dintr-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei. Bilanţul deceselor în urma atentatului de la Munchen a crescut la 9, dintre care unul este atacator. Atacul a început la ora locală 17:52, într-un restaurant McDonald's din mall-ul Olympia Einkaufszentrum. Focuri de armă s-ar fi auzit si în alte două locuri din oraş. Potrivit DPA, în centrul oraşului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populaţia s-a adunat în piaţa Stachus. 
Economica.net - vin, 22 iul. 2016, 16:53
Atacuri armate într-un centru comercial din Munchen şi în alte două zone din oraş. Cel puţin nouă oameni au murit

O purtătoare de cuvânt a poliţiei locale a spus că există mai mulţi morţi şi răniţi, evitând să furnizeze un bilanţ al victimelor. Ea a precizat că în opinia poliţiei este implicat mai mult de un singur atacator. Thomas Baumann, un alt purtător de cuvânt al poliţiei din Munchen, a spus că poliţia nu ştie unde sunt atacatorii. ‘Încercăm să aducem situaţia sub control. Nu ştim unde sunt atacatorii’, a spus el. Mai mult, Poliţia cere populaţiei să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere.

Un martor l-a filmat pe unul dintre teroriştii de la Munchen la ultimul nivel al parcării mall-ului OEZ din Munchen. Acesta striga faptul că este cetăţean german

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunţă că a oprit circulaţia mai multor trenuri, tramvaie şi autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forţele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul şi unde operaţiunea de evacuare continuă.

Forţele de securitate din Germania se aflau deja în alertă, după ce, luni seară, un tânăr a rănit grav, cu lovituri de topor şi cuţit, cinci pasageri dintr-un tren regional care asigura o legătură între oraşele Treuchtlingen şi Wurtzbourg, în Bavaria (sud). El a fost împuşcat şi ucis de poliţie.

Gruparea ultradicală Statul Islamic a difuzat marţi o înregistrare video în care apare autorul atacului din Germania, în care acesta anunţă că avea să comită agresiunea şi în care proferează ameninţări la adresa ţărilor „necredincioase”.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat miercuri că populaţia germană ar trebui să fie pregătită pentru noi atacuri lansate de islamişti care acţionează singuri sau în grupuri mici.

Focuri de armă, semnalate într-o staţie de metrou din Munchen

Focuri de armă au fost semnalate, vineri după-amiază, într-o altă zonă din Munchen, într-o staţie de metoru, în cursul operaţiunii poliţiei de eliminare a autorului atacului din centrul comercial, afirmă surse citate de revista Focus. Conform surselor citate, noul incident armat a avut loc în staţia de metrou Stachus şi în Piaţa cu acelaşi nume.

UPDATE 21:29– Gara centrală din Munchen este evacuată

Căile ferate germane au anunţat evacuarea principalei gări din Munchen după atacul armat de la complexul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi şi în care, potrivit poliţiei, au fost implicaţi trei atacatori, relatează DPA. ‘Circulaţia trenurilor a fost complet oprită’, a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcţiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraş.

Operatorul public de transport MVG a anunţat că tot transportul subteran, dar şi cel cu tramvaie şi autobuze a fost suspendat, la ordinul poliţiei.

UPDATE 22:50 Ministerul Afacerilor Externe Român: Avem în atenţie incidentul de la Munchen

Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie incidentul de la Munchen şi a întreprins în regim de urgenţă demersurile specifice pe lângă autorităţile competente locale pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii acestuia şi cetăţenia victimelor, precizează, vineri, un comunicat de presă al MAs.E, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune. 

De asemenea, într-o nouă informare transmisă în continuarea informaţiilor privind atacul produs în Munchen, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Munchen să nu părăsească locaţiile în care se află şi să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate. 

Pentru acordarea asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate – CCSCRS şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

UPDATE 22:50 Obama promite să acorde sprijin, Hollande îi adresează lui Merkel „un mesaj personal de susţinere”

Preşedintele american Barack Obama a promis vineri să acorde sprijin Germaniei.”Nu ştim exact ce se întâmplă acolo, dar evident că inimile noastre sunt alături de cei care este posibil să fi fost răniţi. Le promitem tot sprijinul de care au nevoie”, a declarat Obama, înaintea unei reuniuni la Casa Albă. 

La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a adresat vineri seară „un mesaj personal de susţinere” cancelarului german Angela Merkel. Franţa a fost recent ţinta unui atac terorist, la 14 iulie, la Nisa (sud), atentat soldat cu 84 de morţi, aminteşte AFP. 

UPDATE 23.07 Guvernul german a convocat o reuniune de urgenţă

Guvernul german a convocat o reuniune de urgenţă la cancelaria din Berlin în contextul atacului armat de la Munchen comis de trei atacatori şi care s-a soldat cu cel puţin şase morţi şi mai mulţi răniţi, relatează DPA şi Reuters. Angajaţii cancelariei s-au deplasat la sediul guvernului pentru a urmări în timp real evenimentele de la Munchen şi a păstra legătura cu agenţiile relevante.  Cancelarul german Angela Merkel nu a fost prezentă la reuniunea de la sediul guvernului, potrivit unor surse din cadrul cancelariei. Ministrul de interne Thomas de Maziere îşi întrerupe vacanţa ca urmare a atacului de la Munchen. Surse din guvernul german declaraseră anterior că De Maiziere se afla în avion în drum spre SUA, unde urma să-şi petreacă vacanţa şi că nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen.

UPDATE 23:24 – Germania activează unitatea antiterorism

Germania a activat unitatea antiterorism CSG 9 după atacul armat de vineri de la un centru comercial din Munchen, în care cel puţin şase persoane au fost ucise şi multe altele sunt rănite, relatează DPA.

Potrivit postul german NTV oraşul Munchen este în stare de urgenţă.

UPDATE 23:33 – Autorităţile germane au cerut ajutor poliţiştilor austrieci după atac

Autorităţile germane au cerut ajutor poliţiştilor austrieci după atacul de la Munchen, scrie tabloidul Bild, în timp ce ministrul ceh de Interne a anunţat că măsurile de securitate la graniţa dintre Cehia şi Germania vor fi sporite, relatează ITV. Potrivit Bild, poliţişti austrieci sunt aduşi la Munchen, aflat la numai 72 de kilometri distanţă de graniţă.

UPDATE 00.20 Preşedintele Iohannis condamnă atacurile

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj pin care condamnă atacurile de la Munchen. Iată, integral, mesajul: 

„Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc în această seară, la München. Din păcate, oameni nevinovați cad în continuare victime violenței extreme și complet nejustificate. Astfel de crime pline de lașitate trebuie pedepsite cu promptitudine și cu maximă severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunității internaționale pentru a crește capacitatea de prevenție și de acțiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate. Gândurile mele se îndreaptă acum spre familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți. Sunt în legătură cu autoritățile române competente, care depun toate eforturile pentru a afla dacă printre victime sunt și cetățeni români și a acorda asistență necesară, dacă este cazul”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...