Trei morţi şi 12 răniţi în atacul terorist de la Strasbourg. Franţa trece la nivelul „urgenţă atentat”

Atentatul comis marţi seară împotriva Târgului de Crăciun de al Strasbourg a făcut trei morţi şi 12 răniţi, dintre care şase foarte grav, a anunţat ministrul francez de interne, Christophe Castaner, în faţa presei de la sediul prefecturii Bas-Rhin, transmite AFP.
Economica.net - mar, 11 dec. 2018, 21:14
Trei morţi şi 12 răniţi în atacul terorist de la Strasbourg. Franţa trece la nivelul
sursă foto: France24
 
Cherif Chekatt, în vârstă de 29 de ani, cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist (fişă S, infracţiuni de drept comun), a deschis focul în jurul orelor 20.00 (19.00 GMT) în centrul istoric al oraşului, unde se organizează tradiţional Târgul de Crăciun care atrage milioane de turişti veniţi din întreaga lume.

Atacatorul a trecut pe Pont du Corbeau şi a pătruns în perimetrul Târgului de Crăciun. El a deschis focul asupra vizitatorilor, pe Rue des Orfčvres, arteră pietonală cu magazine din vecinătatea Pieţei Kleber, după care a reuşit să fugă.

Rănit de o patrulă de soldaţi din cadrul Operaţiunii Santinela, autorul atacului armat a reuşit să fugă şi era în continuare căutat în jurul orelor 03.00 (02.00 GMT).

Potrivit presei franceze, bărbatul şi-a părăsit apartmentul din districtul Neudorf marţi dimineaţă, când la locuinţa sa au fost făcute percheziţii în legătură cu un jaf. În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit grenade.

Mai devreme, primarul oraşului, Roland Ries, afirmase că bilanţul este de „patru morţi şi vreo zece răniţi”.

Totodată, ministrul de interne a ridicat nivelul planului Vigipirate la „urgenţă atentat”. „În prezent, suntem în Franţa în postură ‘vigipirat’ întărită, guvernul tocmai a decis să îl treacă la urgenţă atentat, cu introducerea de controale întărite la frontiere şi controale întărite la toate târgurile de Crăciun pentru a evita riscul mimetismului”, a declarat Christophe Castaner.

Deputaţii europeni, blocaţi de la lăsarea serii în Parlamentului European (PE) de la Strasbourg după atacul armat care a însângerat Târgul de Crăciun al oraşului, au început să părăsească sediul PE miercuri în jurul orelor 01.00, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, a anunţat lansarea planului de evacuare în cooperare cu poliţia franceză la orele 02.00 (01.00 GMT).

La orele 03.00 (02.00 GMT), angajaţi ai PE, înalţi funcţionari şi parlamentari au fost escortaţi de poliţie în autocare şi maşini monovolum spre centrul oraşului, potrivit unui corespondent al AFP.

Parlamentul European a fost închis de primele ore ale serii după un atac armat în centrul oraşului Strasbourg, la câţiva kilometri de instituţia europeană situată în nordul oraşului.

În semn de solidaritate, preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, a ţinut să conducă până la final şedinţa plenară, a cărei dezbateri s-au încheiat, după cum era prevăzut, la miezul nopţii.

„Acest Parlament nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale. Vom continua să lucrăm şi reacţionăm cu forţa libertăţii şi democraţiei împotriva terorii”, a declarat el.

La puţin timp după atacul armat, sute de persoane au fost oprite la ieşirea din Parlament de agenţi de securitate care le-au cerut să se adăpostească.

La barul instituţiei europene, parlamentari, comisari europeni şi membri ai personalului au aşteptat toată seara autorizaţia de a ieşi.

„Delegaţia noastră urma să participe la o petrecere de Crăciun într-un restaurant din centru. Ne-am gândit mai întâi la colegii noştri care erau deja în oraş. Sunt bine cu toţii”, a declarat Kathleen Van Brempt, europarlamentar belgian.

„Sunt la adăpost, dar gândurile şi condoleanţele mele se îndreaptă către victimele acestei atrocităţi. Vive la France!”, a scris pe Twitter eurodeputatul britanic Charles Tannock, blocat şi el în clădirea PE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...