Atacurile cibernetice asupra smartphone-urilor se vor intensifica – experţi

Piaţa telefoanelor inteligente s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, iar piraţii cibernetici au profitat de acest lucru şi au intensificat atacurile informatice către aceste dispozitive, profitând de naivitatea utilizatorilor mai ales în ce priveşte navigarea pe internet, scrie AFP în prima zi a Congresului mondial al telefoniei mobile, care se încheie joi la Barcelona.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 14:26
Atacurile cibernetice asupra smartphone-urilor se vor intensifica - experţi

‘Piaţa telefoanelor mobile este guvernată de inovaţie şi se concentrează pe adăugarea funcţionalităţilor care au legătură tot mai mult cu marketingul decât cu măsurile de securitate şi respectul pentru viaţa privată’, a declarat James Lyne, responsabilul pentru securitate globală în cadrul Sophos în ultima zi a Congresului mondial al telefoniei mobile.

Acesta a punctat responsabilitatea fabricanţilor în ce priveşte sensibilizarea insuficientă a consumatorilor în acest domeniu, în care mai puţin de 40% utilizează un cod PIN de acces.

Producătorul sud-coreean Samsung a insistat, duminică, în timpul prezentării modelului Galaxy S6 pe noua funcţionalitate de încărcare a bateriei fără a folosi dispozitivul la priză şi pe funcţiile sporite ale camerei sale foto, însă nu a fost prezentată vreo informaţie despre protecţia sa antivirus.

În prezent ne confruntăm la smartphone-uri cu probleme pe care le-am experimentat în urmă cu 15 ani pe calculatoarele personale. Deja sunt tot mai multe probleme de securitate iar ţinând cont de puterea lor de calcul smartphone-urile sunt veritabile calculatoare portabile, conectate la internet în permanenţă, a declarat Tanguy de Coatpont, directorul general Kaspersky Lab Franţa.

Cel mai recent studiu al Kasperky Lab subliniază că 28% dintre utilizatorii de telefoane inteligente ignoră aproape în totalitate programele malware orientate împotriva telefoanelor mobile, făcând astfel jocul infractorilor cibernetici.

Cel mai suprinzător este faptul că 26% dintre persoanele chestionate conştientizează riscurile dar nu se îngrijorează deloc, însă această iresponsabilitate provoacă de doi ani de zile infractorii cibernetici să fructifice aceste avantaje ale telefoanelor inteligente.

Potrivit Alcatel-Lucent, 16 milioane de persoane la nivel mondial au căzut pradă acestor atacuri în 2014.

Ne confruntăm cu o creştere a atacurilor cu aproape 400% de la un trimestru la altul, însă chiar şi aşa rămânem departe de numărul atacurilor desfăşurate asupra calculatoarelor personale, a indicat David Grout, directorul pentru Europa al Intel Security.

‘Este un vector de risc din ce în ce mai important, pentru că hackerii ţin în mâinile lor numeroase informaţii personale (…) în special financiare’, a adăugat David Grout.

În ce priveşte modelele cu tehnologie de ultimă generaţie, mare parte nu sunt dezvoltate având în vedere şi condiţiile de siguranţă, cu excepţia telefonului Blackphone 2, prezentat luni la Barcelona, pe care producătorul său Silent Circle îl consideră cel mai sigur împotriva atacurilor cibernetice şi a programelor de supraveghere ale agenţiilor de informaţii.

Acest telefon oferă avantajul efectuării unor convorbiri cifrate chiar dacă cel care răspunde foloseşte un telefon clasic.

Majoritatea atacurilor sunt desfăşurate împotriva sistemului de operare mobilă Android, ce funcţionează în regim deschis şi este întâlnit pe mai mult de 80% din aparatele mobile de pe piaţă, a declarat Tanguy de Coatpont de la Kasperky Lab.

Nici sistemul iOS al celor de la Apple, considerat de mulţi mult mai sigur decât Android de la Google, nu este pe deplin cruţat. Luna trecută, în Marea Britanie, versiunea pentru iPhone a aplicaţiei de întâlniri a comunităţii de homosexuali – Grindr – a fost spartă de hackeri, a dezvăluit Sean Sullivan, cercetător la F-Secure.

Majoritatea experţilor în securitate informatică recomandă instalarea programelor antivirus pentru scanarea traficului de internet şi totodată descărcarea aplicaţiilor dezvoltate numai de platformele oficiale, scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...