Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani. Aprecierea poate continua – Tradeville

Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani, avansând cu 16% faţă de sfârşitul lui 2015, pe fondul reorientării investitorilor către activele de refugiu şi al celui mai prost debut de an din istoria burselor de acţiuni, afectate de scăderea continuă a petrolului şi de turbulenţele de pe piaţa valutară din China, arată o analiză realizată de o platformă de tranzacţionare online.
Economica.net - mar, 12 apr. 2016, 08:52
Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani. Aprecierea poate continua - Tradeville

Potrivit sursei citate, pentru a atinge maximul de 1.900 USD/uncie consemnat în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55% într-un an 2016 care are ingredientele pentru un an turbulent.

‘Într-un context în care riscurile globale revin în atenţia investitorilor, dobânzile reale rămân aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligaţiuni tocmai a scăzut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauză, aurul poate continua să urce’, apreciază analiştii Tradeville.

Potrivit acestora, după atingerea minimelor la începutul lui februarie, pieţele şi-au revenit puternic în condiţiile în care în câteva săptămâni de creştere susţinută, bursa americană şi-a recuperat integral pierderile, iar bursele emergente s-au bucurat în martie de cea mai bună lună din ultimii patru ani. Deşi această întoarcere la optimism a investitorilor ar fi trebuit însoţită de retragerea din activele de refugiu, acest lucru nu s-a întâmplat, iar aurul nu a pierdut din valoare.

‘Cu alte cuvinte, investitorii au cumpărat atât risc, cât şi protecţie pentru risc. Poziţionarea mai defensivă are sens dacă ne gândim că principalele probleme care au afectat pieţele la începutul anului încă nu s-au rezolvat. Performanţa economiei americane este mediocră, profiturile marilor companii de pe Wall Street scad de câteva trimestre, iar dividendele sunt tăiate în cel mai rapid ritm de după criză. Din zona euro şi Japonia apar din ce în ce mai multe cifre macro nefavorabile. Autorităţile de la Beijing au reuşit să stabilizeze pe termen scurt atât economia, cât şi yuanul, sacrificând, în schimb, planurile de rebalansare şi amânând momentul adevărului. Iar raliul de 50% al petrolului a fost mai degrabă de natură tehnică şi susţinut de speranţe privind o îngheţare a producţiei care acum sunt năruite de Arabia Saudită’, precizează sursa citată.

De asemenea, analiştii companiei consideră că disponibilitatea băncilor centrale pentru a promova politici monetare mai relaxate nu mai este la fel de mare iar cele mai recente măsuri anunţate nu au fost tocmai bine primite de investitori: dobânzile negative introduse de anumite bănci au avut mai degrabă efectul opus celui dorit asupra valutelor aferente.

Potrivit sursei citate, investitorii care doresc să-şi adauge o componentă defensivă la portofoliu pot replica evoluţia aurului printr-un ETF (fond de investiţii tranzacţionabil) listat pe bursa americană sau pe cele vest-europene.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...