Australia deschide uşa Chinei pentru a salva Acordul de Parteneriat TransPacific

Guvernul australian şi-a exprimat marţi speranţa că Acordul de parteneriat transpacific (TPP) va putea fi salvat în absenţa Statelor Unite şi a întins o mână Chinei, relatează AFP.
Economica.net - mar, 24 ian. 2017, 08:22
Australia deschide uşa Chinei pentru a salva Acordul de Parteneriat TransPacific

După cum a anunţat în timpul campaniei sale, noul preşedinte american, Donald Trump, a semnat actul de retragere a Statelor Unite din TPP.

Văzut ca o contrapondere la influenţa tot mai mare a Chinei, acest tratat a fost semnat în 2015 după negocieri dure de către 12 ţări din Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială.

Premierul australian, Malcolm Turnbull, a declarat că guvernul său poartă ‘discuţii intense’ cu celelalte părţi părţi semnatare ale TPP, ca Japonia, Noua Zeelandă şi Singapore, asupra modalităţilor de a salva tratatul.

‘Este posibil ca politica americană să se schimbe cu timpul în legătură cu acest subiect’, a adăugat el, subliniind că secretarul de stat american desemnat, Rex Tillerson, şi numeroşi congresmeni republicani sunt favorabili tratatului.

‘Există, de asemenea, posibilitatea ca TPP să meargă înainte fără Statele Unite’, a declarat Malcolm Turnbull. ‘Desigur, există potenţialul pentru China să se alăture TPP’, a mai spus premierul australian.

TPP, semnat de 12 ţări din zona Oceanului Pacific (Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam), nu a intrat deocamdată în vigoare.

Ministrul australian al comerţului, Steven Ciobo, a declarat că ţara sa, Canada, Mexicul şi altele au studiat recent la Davos eventualitatea unui ‘TPP minus unu’.

‘Ar fi perspective pentru China, dacă suntem capabili să îl reformulăm în TPP minus unu pentru ţări ca Indonezia sau China, ori alte state ce ar dori să participe la acesta’, a declarat ministrul la postul Australian Broadcasting Corporation.

Te-ar mai putea interesa și
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite "rapid" ajutoare militare "importante" Ucrainei, odată......
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe ...
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi ...
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...