Autoritățile au găsit soluţii în scandalul reciclării ambalajelor. Protestul industriei alimentare a fost amânat

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au amânat protestul anunţat pentru marţi, 9 februarie, în faţa sediului Ministerului Mediului, deoarece reprezentaţii Guvernului au găsit soluţii la problemele generate de obligaţiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalităţi de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj necolectat şi nereciclat.
Economica.net - lun, 08 feb. 2016, 15:26
Autoritățile au găsit soluţii în scandalul reciclării ambalajelor. Protestul industriei alimentare a fost amânat

‘Am amânat mitingul de mâine (9 februarie n.r.), pentru că sunt speranţe mari ca Guvernul să rezolve problemă noastră. Am stabilit nişte timing-uri împreună cu Ministerul Mediului şi cu cel de Finanţe şi avem încrederea că domnii miniştri vor găsi cele mai bune soluţii, pentru că industria agroalimentară are nevoie în momentul acesta de a fi înţeleasă şi de a i se dreptate. Nu avem, deocamdată, detalii tehnice, dar cu siguranţă lucrurile vor intra probabil pe un făgaş normal, întrucât dreptatea este de partea noastră’, a declarat luni, pentru AGERPRES, Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – Pro Agro.

Cele două părţi au stabilit să înfiinţeze un grup de lucru care va elabora un proiect de lege care să soluţioneze problema taxei pe ambalaj.

‘În cadrul discuţiilor avute luni cu reprezentanţii autorităţilor a fost agreată constituirea unui grup de lucru care să aibă ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ aplicabil anului 2016, acceptând propunerea de instituire a unei ecotaxe, diferită în funcţie de materialul ambalajului, aplicată la cantitatea pusă în piaţă de către operatorii economici, plătibilă direct către Administraţia Fondului pentru Mediu’, afirmă reprezentanţii Pro Agro.

De asemenea, în ceea ce priveşte obligaţiile de plată aferente anului 2015, transferate în sarcina operatorilor economici ce pun pe piaţă produse ambalate, deşi responsabilitatea reală aparţinea organismelor de transfer a responsabilităţii (OTR-urilor), viceprim-ministrul, Costin Borc, a propus înfiinţarea în regim de urgenţă a unui grup de lucru coordonat de Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit sursei citate, acest grup de lucru va avea ca sarcină identificarea şi implementarea soluţiilor legale astfel încât obligaţiile să cadă în sarcina responsabililor de drept (OTR-uri) şi nu a producătorilor.

Pe de altă parte, Federaţia Naţională Pro Agro înţelege necesitatea regândirii totale a sistemului de gestionare a deşeurilor de ambalaje, explicând Guvernului inadvertenţele legislaţiei în vigoare, însă subliniază, totodată, importanţa responsabilizării autorităţii administraţiei publice locale – consumator – reciclator – poluator şi Ministerul Mediului ca autoritate responsabilă în domeniu gestionării deşeurilor de ambalaje precum şi ‘importanţa vitală a implicării active a acestora pe lanţ’.

‘Urmare a promisiunilor venite din partea reprezentanţilor Guvernului, mitingul programat pentru data de 09.02.2016, la care confirmaseră participarea peste 2.500 de persoane, angajaţi din sectorul agroalimentar, precum şi sectoare conexe, al cărui scop era salvarea producătorilor din industria alimentară, evitarea creşterii preţurilor şi implementarea unui sistem de reciclare selectivă funcţional în România, a fost amânat cu două săptămâni, termen avansat de către reprezentanţii Guvernului pentru elaborarea şi implementarea soluţiilor legislative concrete care să îndrepte inechităţile create de Legea 249/2015’, precizează Pro Agro în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei subliniază că în cazul în care reprezentanţii Guvernului ‘nu se vor ţine de cuvânt’ vor organiza un protest de mari dimensiuni menit să atragă atenţia asupra neonorării angajamentelor asumate şi asupra riscurilor economice şi sociale majore,’scumpiri dramatice ale produselor, diminuarea încasărilor bugetare, dispariţia a zeci de mii de locuri de muncă’, arată Pro Agro. La acel miting ar urma să participe salariaţii din societăţile direct afectate de noua legislaţie, au adăugat reprezentanţii Pro Agro.

Peste 2.500 de persoane din industria alimentară erau aşteptate marţi, 9 februarie, în Piaţa Constituţiei, în faţa sediului Ministerului Mediului, la un protest de amploare anunţat de reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din industrie în data de 4 februarie.

‘Marţi (9 februarie 2016, n.r.), de la ora 11,00, va fi un protest de amploare al industrie alimentare pentru penalitatea care ni se impută nejustificat. Ne-am dori ca luni (8 februarie 2016, n.r.) să anunţăm că renunţăm la protest, dar pentru asta ar trebui să existe disponibilitatea pentru dialog din partea Ministerului Mediului’, a declarta în data de 4 februarie Emil Dumitru.

Miercuri, 3 februarie, ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, a declarat, după şedinţa săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere şi discuţii cu producătorii în vederea identificării unor soluţii pe acest subiect.

În data de 25 ianuarie, reprezentanţii industriei alimentare au solicitat suspendarea obligaţiei de plată a contribuţiei privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ ‘transparent, echitabil şi controlabil’ pentru toţi actorii din lanţul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare şi reciclare şi lipsa de control a autorităţilor.

Reprezentanţii industriei de conserve din România şi cei din piaţa laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, într-un comunicat de presă, că intenţia autorităţilor din domeniu nu este de a aplica penalităţi pentru fiecare kilogram de deşeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situaţie a unui infringement pe această temă, caz în care penalităţile europene ajung şi la 200.000 euro pe zi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...