Banca Mondială: Economia mondială este mai solidă, dar riscurile rămân

Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei mondiale, pentru prima dată în ultimii trei ani, datorită avansului înregistrat de statele bogate, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 07:55
Banca Mondială: Economia mondială este mai solidă, dar riscurile rămân

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, de la 2,4% în 2013, în timp ce în iunie 2013 Banca Mondială estima un avans de 3% pentru 2014, se arată raportul ‘Global Economic Prospects’, publicat miercuri.

Economia globală a ajuns la un punct de cotitură deoarece politicile fiscale şi incertitudinile politice nu mai afectează atât de mult cele mai bogate economii. Banca Mondială se aşteaptă la un avans mai solid al economiei SUA, de 2,8% în 2014, de la 1,8% în 2013.

‘Pentru prima dată în ultimii cinci ani, există indicii că a început o redresare sustenabilă în rândul statelor bogate, ceea ce sugerează că ele s-ar putea alătura ţărilor în curs de dezvoltare ca un al doilea motor de creştere a economiei globale’, a declarat economistul şef de la Banca Mondială, Kaushik Basu.

Statele în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 2,3%, faţă de 5,6% estimată în iunie. Pieţele emergente au înregistrat în ultimii doi ani cel mai lent ritm de creştere din ultimul deceniu, după ce au înregistrat rate de aproximativ 7,5% înainte de 2008, când a izbucnit criza financiară.

Întărirea creşterii economiilor avansate ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă reducerea treptată a injecţiilor de lichidităţi, lansate în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Până acum, Fed cumpăra lunar obligaţiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari însă, începând din această lună, acest program va începe să se restrângă treptat, ceea ce înseamnă că investiţiile pe pieţele emergente se vor reduce.

Banca Mondială se aşteaptă ca ratele dobânzii pe plan mondial să înceapă să crească gradual şi estimează că efectele asupra economiilor în curs de dezvoltare vor fi reduse, datorită majorării exporturilor.

Băncile din zona euro au parcurs un drum lung, reuşind să se restructureze, dar sectorul rămâne slab, putând să se confrunte cu şocuri, avertizează Banca Mondială.

Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% anul acesta, de 1,4% anul viitor şi de 1,5% în 2016, după doi ani de declin.

În 2014, ritmul de creştere al economiei chineze se va menţine la 7,7% pentru al treilea an consecutiv, pe fondul restructurării economiei, estimează Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...