Banca Mondială: Foarte multe clădiri ale serviciilor de urgenţă din România riscă să se prăbuşească la cutremure

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale (BM) a aprobat miercuri o finanţare de 50 milioane euro (echivalentul a 60,48 milioane de dolari), care va fi acordată României în caz de dezastru, în condiţiile în care ţara noastră este extrem de vulnerabilă la riscurile seismice, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mie, 25 iul. 2018, 09:37
Banca Mondială: Foarte multe clădiri ale serviciilor de urgenţă din România riscă să se prăbuşească la cutremure

Acest împrumut va contribui la îmbunătăţirea rezilienţei infrastructurii de urgenţă şi răspuns la dezastre şi va spori capacităţile instituţionale pentru planificarea investiţiilor vizând reducerea riscurilor la dezastre şi adaptarea la schimbările climatice.

Proiectul investiţional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de răspuns a României în faţa dezastrelor naturale, susţinute prin intermediul unui împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CATDDO), precizează oficialii BM.

‘Foarte multe clădiri aparţinând serviciilor de urgenţă şi răspuns la dezastre din România au vulnerabilităţi structurale şi se pot prăbuşi în cazul unui cutremur’, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, citată în comunicat.

Ea a apreciat că investiţiile în clădiri şi în infrastructură transformă ţara într-un loc mai sigur pentru cetăţeni şi pentru activitatea economică.

‘Capacitatea ţării de a salva vieţi omeneşti şi de a proteja bunăstarea cetăţenilor săi după producerea unei calamităţi este condiţionată de o coordonare eficientă şi o reacţie eficace a serviciilor de urgenţă, care trebuie să fie localizate în clădiri ce rămân funcţionale după producerea unor dezastre’, a mai spus Proskuryakova.

România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeană, cu mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor produse în ultimele două secole. Peste 75% din populaţia ţării, inclusiv 65% din populaţia urbană, locuieşte în zone expuse pericolelor seismice.

Mai mult decât atât, 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apă şi comunicaţii, precum şi 70-80% din PIB-ul României se află localizate în zone expuse riscului seismic.

De asemenea, efectele schimbărilor climatice au sporit şi ele în mod semnificativ în ultimele decade, producând alunecări de teren, incendii naturale, secete şi fenomene meteorologice extreme. În 2006, de exemplu, au fost înregistrate inundaţii extreme care au cauzat pagube economice în valoare de 1% din PIB.

Noul Proiect de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre va sprijini investiţiile în clădirile de pompieri şi urgenţe, precum şi în cele ce au rol de coordonare a răspunsului la dezastre, asigurând buna funcţionare a acestora în cazul producerii oricăror tipuri de calamităţi.

Proiectul va sprijini, de asemenea, activităţi de comunicare şi sensibilizare privind riscurile de dezastre şi schimbări climatice, şi va oferi suport pentru planificarea investiţiilor în scopul reducerii riscurilor de dezastre pe termen lung.

Proiectul vine în completarea obiectivelor aferente împrumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CATDDO), al cărui scop este acela de a îmbunătăţi cadrul naţional de management al riscurilor şi reacţie în caz de dezastru, şi sporirea gradului de înţelegere a situaţiilor de dezastru de către români, precum şi capacitatea acestora de reacţie în astfel de situaţii.

Banca Mondială şi-a deschis biroul din România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a furnizat finanţare în valoare totală de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, garanţii şi granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei româneşti.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...