Băncile franceze, pregătite să facă faţă tuturor scenariilor legate de Brexit

Băncile franceze sunt pregătite să facă faţă tuturor scenariilor legate de Brexit, pentru a asigura continuitatea serviciilor pentru clienţi, a anunţat grupul de lobby financiar FBF, după ce Parlamentul de la Londra a respins marţi acordul de retragere negociat de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 14:16
Băncile franceze, pregătite să facă faţă tuturor scenariilor legate de Brexit

Marea Britanie ar urma să părăsească blocul comunitar la 29 martie, dar se speculează tot mai mult că acest termen ar putea fi prelungit pentru a-i acorda prim-ministrului Theresa May mai mult timp pentru a depăşi divizările profunde din rândul Partidului Conservator şi din Legislativ.

Autorităţile naţionale şi cele europene au adoptat reglementări pentru a se asigura că băncile se vor adapta la Brexit, a dat asigurări FBF.

Băncile franceze vor reloca mult mai puţini angajaţi decât estimau iniţial din Londra în Europa Continentală după Brexit, au anunţat în noiembrie oficiali bancari.

Analiştii din acest sector estimează că băncile cele mai mari din Franţa – BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale – ar putea reloca împreună mai mult de 500 de angajaţi de la Londra în Europa Continentală, majoritatea la Paris, în urma modificării reglementărilor referitoare la Brexit. Dar deşi condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană rămân neclare, cifrele finale vor fi probabil semnificativ mai scăzute.

Băncile franceze susţin că au suficient personal în Europa Continentală pentru a gestiona operaţiunile şi nu ar fi necesar să mute prea mulţi angajaţi din Londra. De asemenea, acestea şi-ar putea muta angajaţii şi în alte oraşe franceze, nu doar la Paris.

În acelaşi timp, instituţiile financiare susţin că îşi vor menţine o prezenţă importantă la Londra, care va rămâne un centru financiar major.

Divizia de investiţii bancare a Credit Agricole din Londra (care are 735 de angajaţi) va muta aproximativ 20 de angajaţi, după ce iniţial anunţase o cifră cuprinsă între 10 şi 100, a precizat un oficial bancar. Acesta a adăugat că impactul asupra activităţilor din Londra ale diviziei de corporate şi investiţii bancare (CIB) va fi „foarte limitat”, deoarece Credit Agricole are o prezenţă semnificativă pe segmentul CIB în UE prin biroul său central din Montrouge, lângă Paris.

Echipele de pe teritoriul britanic vor continua să se ocupe de clienţii băncii din City of London şi din alte zone din afara UE.

BNP Paribas, cea mai mare bancă listată din Franţa, a estimat că mai puţin de 90 dintre angajaţii săi din Regatul Unit vor fi afectaţi. O parte din ei vor ajunge în Europa Continentală, a precizat un oficial al BNP Paribas.

Surse din apropierea conducerii băncii au dezvăluit că dintre cei peste 7.000 de angajaţi din Londra, ar putea fi transferaţi aproximativ 300 după Brexit.

A treia mare bancă franceză, Societe Generale, a anunţat că Brexitul ar putea duce la relocarea sau angajarea a până la 300 de persoane, majoritatea la Paris.

Un reprezentant al sindicatului a precizat că banca nu a dat informaţii privind planurile sale şi nu pare dispusă să mute echipe sau departamente întregi.

„Dacă ar fi vrut să adopte astfel de decizii, ar fi vorbit întâi cu sindicatele”, a explicat acesta.

Grupul de lobby financiar Paris Europlace estima recent că 3.000 de locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare vor fi relocate la Paris din Londra în urma Brexitului.

În ultimele luni, giganţii bancari mondiali, cum ar fi JPMorgan Chase & Co şi Bank of America, au anunţat că-şi vor înfiinţa sau extinde sucursale la Paris sau în alte oraşe europene pentru clienţii lor din Uniunea Europeană.

Şi firmele de private equity funds şi de gestionare a activelor iau în calcul mutarea din Marea Britanie.

Dar nu toate locurile de muncă vor fi la Paris, iar unele companii financiare au ales Dublin, Frankfurt sau Luxemburg pentru viitoarele lor sedii din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din weekend efectuat de Iran, a anunţat un oficial israelian, potrivit Reuters....
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...