Barclays plăteşte 452 milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţia că a manipulat Libor și Euribor

Grupul bancar britanic Barclays PLC a anunţat miercuri că a ajuns la o înţelegere cu Autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie în urma căruia cea de a doua mare bancă britanică va plăti penalităţi în valoare de 290 milioane lire sterline (452 milioane de dolari) pentru a pune capăt unei anchete internaţionale privind posibila manipulare a dobânzilor Libor şi Euribor, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 27 iun. 2012, 20:02
Barclays plăteşte 452 milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţia că a manipulat Libor și Euribor

În Marea Britanie, Autoritatea de reglementare în domeniul serviciilor financiare (FSA) a impus Barclays să plătească o amendă de 59,5 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari), aceasta fiind cea mai mare amendă impusă vreodată de FSA.

În SUA, Commodities Futures Trading Commission, CFTC, a impus Barclays să plătească o amendă de 200 milioane de dolari. În plus, Barclays a acceptat să plătească alte 160 milioane de dolari Departamentului american al Justiţiei.

Separat, Barclays a anunţat că directorul său general şi alţi directori vor renunţa la bonusurile lor pentru acest an. ‘Îmi pare rău că unii angajaţi au acţionat într-o manieră care nu corespunde cu cultura şi valorile noastre’, a declarat directorul general de la Barclays, Bob Diamond, adăugând că atât el cât şi directorul financiar Chris Lucas, directorul operaţional Jerry del Missier şi directorul diviziei de investment banking Rich Ricci au acceptat să renunţe la orice bonusuri în acest an.

Banca britanică este prima mare instituţie financiară internaţională care ajunge la o înţelegere cu organismele de reglementare după ce în luna martie a acestui an agenţiile de reglementare din SUA, Europa şi Japonia au demarat o anchetă globală pentru a stabili dacă dobânda Libor a fost manipulată în timpul crizei financiare.

Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci şi este utilizată ca indicator de referinţă pentru mii de miliarde de credite şi instrumente financiare în euro. LIBOR este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...