Barroso pregăteşte terenul pentru o viitoare schimbare a Tratatului UE

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut marţi, într-o dezbatere organizată de European Policy Centre din Bruxelles, ca la apropiatul Consiliu European liderii statelor membre să ''structureze viziunea referitoare la direcţia în care să se îndrepte Europa'', afirmând că acest lucru ar putea implica schimbarea Tratatului UE.
Economica.net - mie, 27 iun. 2012, 08:28
Barroso pregăteşte terenul pentru o viitoare schimbare a Tratatului UE

”Aşa cum am mai spus, suntem într-un moment definitoriu pentru integrarea europeană. Este nevoie de un mare pas înainte”, a spus Barroso, referindu-se la planul de creare a unei uniuni bancare şi fiscale în Europa, un proiect federalist căruia Franţa i se opune deocamdată. El a apreciat că acest plan va fi dificil de pus în aplicare, în condiţiile în care unele din statele UE vor trebui să ‘cedeze’ o parte a suveranităţii lor în domeniile economic şi fiscal.

Potrivit şefului executivului comunitar, procesul de integrare ar trebui ”să fie progresiv şi să se concentreze pe acele state membre care folosesc aceeaşi monedă”.

În cele din urmă, integrarea economică şi politică va trebui să fie susţinută de un nou tratat european, care să fie mai ambiţios decât Pactul Fiscal semnat de 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la începutul lunii martie (excepţiile sunt Marea Britanie şi Republica Cehă).

„Noi propunem să vedem care sunt paşii următori, care pot necesita o schimbare a Tratatului”, a menţionat Barroso, adăugând că este nevoie de o mai mare coordonare a politicii fiscale şi a celei de ocupare a forţei de muncă.

O schimbare a Tratatului ar putea însă întâmpina obstacole la nivel naţional, inclusiv în ţările din zona euro. Alegătorii irlandezi au respins deja în două rânduri tratate europene (Tratatul de la Nisa şi, mai recent, în 2008, Tratatul de la Lisabona), înainte de a le adopta după ce Bruxellesul a făcut unele concesii.

În Franţa, electoratul a respins proiectul unei Constituţii a UE, într-un referendum organizat în 2005, şi ar putea fi sceptic în legătură cu delegarea de noi atribuţii Bruxellesului, perceput de francezi ca fiind prea mult orientat spre politicile de piaţă liberă.

Recent, ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble, a declarat că Germania va trebui probabil să organizeze un referendum asupra constituţiei naţionale în câţiva ani pentru a elimina eventualele obstacole din calea unei integrări europene mai profunde, oficialul german estimând că acest referendum ar putea avea loc în cel mult cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...