Barroso s-a aflat în contact strâns cu Goldman Sachs în timpul mandatelor sale de preşedinte al CE – presă

José Manuel Barroso, aflat în centrul unei polemici în legătură cu angajarea sa la Goldman Sachs, a avut contacte strânse cu banca americană în timpul mandatelor sale de preşedinte al Comisiei Europene (2004-2014), conform unor documente dezvăluite sâmbătă de ziarul portughez Publico, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 24 sept. 2016, 17:02
Barroso s-a aflat în contact strâns cu Goldman Sachs în timpul mandatelor sale de preşedinte al CE - presă
Şefii Goldman Sachs „făceau să ajungă la cabinetul lui Barroso, în mod confidenţial, propuneri privind schimbări la politicile Uniunii Europene”, scrie cotidianul, care publică extrase din scrisori şi email-uri obţinute de la Comisia Europeană.
 
O scrisoare de la 30 septembrie 2013 semnată de directorul Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, dezvăluie astfel o vizită discretă a lui Barroso la sediul băncii de la New York care, conform cotidianului, nu figura pe agenda sa oficială şi nu se află nici în arhivele Comisiei Europene.
 
„Am apreciat mult discuţia noastră productivă privind perspectivele economice mondiale”, scria Blankfein, care l-a numit pe Barroso, în luna iulie a acestui an, preşedinte non-executiv al Goldman Sachs International.
 
Solicitat de Publico să comenteze informaţiile, Barroso „a dezminţit categoric” că a avut „o relaţie specială cu vreo entitate financiară” în timpul exercitării celor două mandate ale sale de la Bruxelles.
 
„Bineînţeles, am menţinut contacte instituţionale – transparente şi corespunzător înregistrate în arhivele Comisiei – cu numeroase entităţi politice, patronale, sindicale şi financiare”, a spus el.
 
Printre acestea s-au aflat „principalele bănci care activează pe piaţa europeană”, în contextul „crizei financiare”, a adăugat el.
 
Cotidianul citează, printre altele, o scrisoare a unui lobbyist al Goldman Sachs care făcea propuneri privind legislaţia pieţelor financiare şi un răspuns al unui membru al cabinetului lui Barroso care a promis că le va citi „cu mare interes”.
 
În eventualele sale vizite la Bruxelles, Barroso va fi de acum primit el însuşi ca un lobbyist obişnuit, şi „nu ca un fost preşedinte”, a avertizat deja succesorul său, Jean-Claude Juncker.
 
Angajarea lui Barrroso la Goldman Sachs a stârnit un val de indignare în Europa şi în special în Franţa, unde preşedintele Francois Hollande a spus că este un gest ‘inacceptabil moral’.
 
Barroso şi-a apărat vineri cu vehemenţă dreptul de a lucra pentru banca americană Goldman Sachs, după ce executivul comunitar a deschis o anchetă care să verifice dacă această angajare respectă cerinţele de integritate impuse foştilor membri ai executivului comunitar.
 
„De ce n-aş avea dreptul să lucrez acolo unde aleg, atât timp cât este vorba despre o entitate legală, evident, nu de un cartel al drogurilor?”, a declarat Barroso în faţa reporterilor, vizibil agitat, în prima sa reacţie publică pe acest subiect, cu ocazia unui eveniment desfăşurat la Cascais, lângă Lisabona, potrivit Reuters.
Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...