Băsescu: Multiplicarea surselor de aprovizionare cu gaze, pe agenda reuniunii Consiliului European

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles vor fi analizate nevoia de multiplicare a surselor de aprovizionare cu gaze, cât şi eventualitatea unui eşec al negocierilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.
Economica.net - joi, 23 oct. 2014, 09:21
Băsescu: Multiplicarea surselor de aprovizionare cu gaze, pe agenda reuniunii Consiliului European

Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă înainte să plece la Bruxelles, în care a arătat că temele Consiliului European sunt legate de schimbările climatice – perspectiva 2021-2030, strategia de securitate energetică, măsuri şi acţiuni ale Uniunii Europene legate de epidemia de Ebola. De asemenea, la această reuniune va fi adoptată decizia cu privire la validarea noii Comisii Europene, după ce aceasta a primit votul Parlamentului European, scrie Agerpres.

Preşedintele a precizat că discuţiile cu privire la schimbările climatice vizează decada 2021-2030, deoarece anul viitor se va desfăşura la Paris marele summit pe schimbări climatice sub egida ONU iar UE trebuie să îşi stabilească obiectivele în prezent şi să încerce să atragă în propriile sale obiective şi ceilalţi mari jucători ai lumii – SUA, China, ţările BRIC.

‘UE nu poate merge cu un obiectiv stabilit unilateral, care i-ar putea afecta în cazul în care nu este împărtăşit de toate statele sau de principalii ‘furnizori’ de noxe, care generează efectul de seră, dacă obiectivele UE nu sunt însuşite şi de ceilalţi mari producători de gaze cu efect de seră. Riscul este ca Uniunea Europeană să îşi piardă o parte din competitivitate. De ce? Costurile de reducere a emisiilor de gaze care generează efectul de seră sunt foarte ridicate. Şi atunci industriile Uniunii Europene ar fi dezavantajate în competiţia cu China, cu Statele Unite, cu ţările BRIC, în general, şi acest lucru trebuie tranşat oarecum în acest Consiliu sau în obiectivele lui generale’, a explicat şeful statului.

Potrivit lui, la întâlnirea Consiliului Afaceri Generale, unde România a fost reprezentată de Guvern, s-a ajuns la un echilibru între ţările est-europene, fostele ţări comuniste, şi vechii membri ai Uniunii Europene.

‘Înseamnă că la acest Consiliu esenţa va fi să nu stricăm echilibrele deja stabilite în negocierile la nivelul Guvernului. Sigur, dacă vor apărea la nivelul şefilor de stat şi de guvern alte opţiuni, deşi este greu de crezut că guvernele au mers fără mandatul celor care participă la Consiliu, discuţiile se vor relua. Dar speranţa este că vom reuşi în Consiliu să ne închidem pe ceea ce au stabilit miniştrii la întâlnirea de ieri şi alaltăieri’, a spus şeful statului.

El a menţionat că, pentru decada 2010-2020, Uniunea Europeană are stabilite ca obiective reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, o pondere a energiei regenerabile în mixul energetic de 20% şi creşterea eficienţei energetice cu 20%.

În acest context, şeful statului a precizat că izolarea blocurilor este cea mai mare resursă pe care o are ţara noastră pentru creşterea eficienţei energetice, însă a punctat că, din păcate, acest lucru se face numai în campaniile electorale.

‘Am observat şi a observat oricine că obiectivul de creştere a eficienţei energetice înseamnă, printre altele, şi izolarea blocurilor. Este cea mai mare resursă pe care România o are în momentul de faţă. Din păcate, ea se face numai în campanii şi se face cu facilităţi înainte de campaniile electorale pentru Parlamentul European sau pentru parlamentul naţional. Altfel, uită primarii, uită Guvernul de acest obiectiv şi este zona în care România are posibilitatea unei îmbunătăţiri majore a eficienţei energetice. Programele acestea trebuie aplicate consecvent, cu atât mai mult cu cât pot fi finanţate şi cu bani europeni’, a spus Băsescu.

El a adăugat că un alt subiect care va fi discutat la Bruxelles este legat de strategia de securitate energetică a UE şi că miza este interconectarea pe reţelele de energie electrică şi de transport gaze.

‘Cu ocazia acestui subiect se va face o analiză atentă legată de, pe de o parte, nevoia de multiplicare a surselor de aprovizionare cu gaze, iar pe de altă parte se va face o analiză a unui eventual eşec al negocierilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă şi riscurile ca, în această toamnă şi în cursul iernii, aprovizionarea cu gaze via Ucraina să devină mult mai dificilă sau chiar pentru situaţiile în care o astfel de aprovizionare ar fi sistată’, a mai spus şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...