Băsescu: România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk şi Doneţk

România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk şi Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei, a declarat marţi preşedintele Traian Băsescu.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 18:13
Băsescu: România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk şi Doneţk

‘România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nici referendumul din Lugansk, nici referendumul din Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei’, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după consultările cu premierul Victor Ponta.

El a subliniat că Ucrainei trebuie să i se facă o ofertă clară prin semnarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cât de repede se poate, cel mai probabil după alegerile prezidenţiale din 25 mai, adăugând că trebuie să i se dea acestei ţări în acelaşi timp o perspectivă europeană.

Şeful statului a indicat că simpla intrare în vigoare a Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată, ci este doar un proces tehnic, nu şi unul politic.

El a spus că poziţia României este că nu crede că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina, însă a susţinut că Rusia a început să-şi atingă cel de-al doilea obiectiv legat de Ucraina, şi anume federalizarea şi dezmembrarea ţării.

‘Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Toate informaţiile arată că preşedintele Putin nu a spus adevărul atunci când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor Federaţiei Ruse de la frontiera de est a Ucrainei. De altfel, menţinerea acestor trupe la frontiera de est, 40.000 de militari cu tehnică de luptă modernă, plus 25.000 de militari în Crimeea, au fost un formidabil element de presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi în acelaşi timp un suport extrem de puternic, care a încurajat separatiştii să organizeze referendumurile la Lugansk şi Doneţk. De aceea, credem că preşedintele Vladimir Putin are obligaţia să-şi respecte cuvântul’, a subliniat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a arătat că al doilea element care pune sub semnul întrebării corectitudinea preşedintelui Vladimir Putin este legat de mesajul privind neorganizarea de referendumuri pentru independenţă sau pentru apartenenţă la Federaţia Rusă.

‘În realitate, ieri, deci înainte de a se termina numărarea voturilor, ministrul de Externe Lavrov a salutat rezultatul referendumurilor, ceea ce îl pune pe preşedintele Putin din nou într-o situaţie dificilă, de a se constata că una spune şi alta face’, a spus el.

Potrivit lui Băsescu, în ceea ce priveşte Ucraina, soluţia corectă este ca această ţară să-şi reobţină din nou garanţii pentru integritatea sa teritorială şi pentru independenţă.

‘În momentul de faţă, sub ameninţarea armatei Federaţiei Ruse, este greu să consideri că o ţară atât de importantă şi de asemenea dimensiuni este împinsă către o zonă în care nu mai este stăpână pe întregul său teritoriu. Este un rapt teritorial pe care România îl condamnă. Şi anexarea Crimeii, şi ceea ce se pregăteşte în estul Ucrainei’, a completat preşedintele Băsescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...