BCE anunţă o soluţie de compromis pentru creditele neperformante

Supervizorii de la Banca Centrală Europeană vor acorda instituţiilor financiare din zona euro mai mult timp pentru a pune bani deoparte ca să acopere creditele neperformante, dacă nivelul acestora este deosebit de ridicat, a anunţat BCE, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 12 iul. 2018, 10:21
BCE anunţă o soluţie de compromis pentru creditele neperformante

Anunţul BCE reprezintă un compromis după ce, anterior, se stabilise aceeaşi perioadă pentru toate băncile, dar au apărut nemulţumiri în rândul bancherilor şi chiar în BCE, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante (evaluate la 721 de miliarde de euro) se înregistrează în Italia, Grecia, Cipru şi Portugalia.

Conform noilor reglementări, oficialii noii agenţii de supervizare bancară (SSM) vor stabili ‘aşteptările specifice legate de supervizarea băncii’ în cazul NPL, folosind criterii de măsurare pentru a asigura coerenţa.

Obiectivul este ca, pe termen mediu, să se ajungă la aceeaşi convergenţă pentru creditele neperformante vechi şi pentru cele noi, pentru care băncile trebuie să asigure acoperire deplină.

Şeful SSM, Daniele Nouy, are termen până la sfârşitul anului pentru a stabili cadrul legal privind gestionarea creditelor neperformante de către băncile din zona euro.

Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

Per ansamblu, băncile europene şi-au redus creditele neperformante cu mai mult de 280 de miliarde de euro, de la sfârşitul lui 2014.

NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică contracarează stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...