BCE, îngrijorată de consecinţele unui eventual eşec în reformarea Euribor

Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată de posibilitatea apariţiei unor probleme de natură sistemică, dacă eforturile destinate reformării Euribor, unul dintre cei mai importanţi indicatori de pe piaţa interbancară, vor fi sabotate, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 18 iul. 2018, 07:33
BCE, îngrijorată de consecinţele unui eventual eşec în reformarea Euribor

Autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă, utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziţia la indicatori alternativi să fie un proces lent.

În plus, în Europa, situaţia este şi mai presantă, având în vedere că Executivul comunitar vrea ca versiuni complet noi, sau profund revizuite, ale dobânzilor Euribor şi EONIA să fie introduse de la începutul lui 2020.

‘Ne confruntăm cu o problemă, având în vedere că există o reglementare care va intra în vigoare în 2020, adică în mai puţin de 18 luni’, a declarat adjunctul directorului general pentru operaţiuni de piaţă de la BCE, Cornelia Holthausen.

BCE a fost obligat să vină cu propria sa alternativă la dobânda ‘overnight’ EONIA, denumită ESTER, una dintre cele trei opţiuni pe care o comisie de specialişti o va alege. Însă ESTER nu va fi gata de utilizare decât la finele lui 2019, cu câteva luni înainte ca EONIA să fi eliminată, chiar dacă piaţa financiară speră în continuare că va fi graţiată temporar.

‘Senzaţia mea este că multe bănci sunt delăsătoare şi cred că sectorul public va rezolva probleme pentru ele’, a spus Holthausen.

Găsirea unui înlocuitor pentru Euribor pare şi mai problematic, având în vedere numărul mai mic de tranzacţii. Administratorul Euribor, instituţia Money Markets Institute (EMMI), cu sediul la Bruxelles, testează utilizarea unor tranzacţii reale în loc de actualul sistem bazat pe estimările bancherilor care au făcut astfel de indicatori atât de vulnerabili la manipulare.

După părerea Corneliei Holthausen, va fi ‘aproape imposibil’ să fie găsită şi implementată o alternativă la Euribor înainte de 2020. Pe de altă parte, o dispariţie bruscă fără un înlocuitor autorizat ar crea un stres major pe piaţa financiară.

‘Marea Britanie şi SUA au început să lucreze la acest dosar în urmă cu doi ani şi nu au ajuns încă la un acord cu privire la o soluţie. În consecinţă este posibil să nu avem o alternativă la Euribor pentru zona euro în următoarele 17 luni şi de acea cred că este foarte important ca această reformă să fie una de succes’, a spus Holthausen.

Se estimează că, până la finele lui 2019, aproximativ 77% din instrumentele financiare derivate bazate pe rata EONIA vor expira şi doar 46% din cele legate de dobânda Euribor se vor afla într-o situaţie similară. Potrivit unui raport elaborat de Banca Centrală a Spaniei, anul trecut, aproximativ 85% din bilanţul de credite ipotecare din Spania, a patra mare economie din zona euro, utilizează Euribor ca dobânda de referinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...