BCE va menţine actualul nivel restricţionat al finanţării acordate băncilor din Grecia – Reuters

Banca Centrală Europeană va menţine probabil linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, o decizie în urma căreia băncile ar putea rămâne curând fără numerar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 05:54
BCE va menţine actualul nivel restricţionat al finanţării acordate băncilor din Grecia - Reuters

Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunţat, după încheierea referendumului şi numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, respectiv împotriva acordului propus de creditorii internaţionali. Există şanse reduse ca BCE să fie mai generoasă după acest anunţ, ceea ce înseamnă că băncile vor rămâne probabil închise în următoarele zile. În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.

Deşi nu s-a adoptat încă o decizie oficială iar problema va fi discutată probabil luni în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, ceea ce va limita opţiunile autorităţilor de la Atena, scrie Agerpres.

‘Am ajuns la punctul final, nimeni nu mai acordă împrumuturi. Nici băncile nu-şi mai pot achita datoriile’, susţin sursele. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea solicita modificarea garanţiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, adaugă sursele.

Duminică, Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a anunţat că Banca Centrală a Greciei (BoG) va solicita instituţiei de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni.

Alte surse au anunţat că şefii principalelor bănci din Grecia urmau să se întâlnească duminică seara cu ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis. Presa elenă susţine că BoG va solicita asistenţă de urgenţă în valoare de şase miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).

Obligaţiunile greceşti au, în prezent, un rating de tip ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.

În 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia. Sunt puţine şanse ca băncile să se redeschidă luni, apreciază analiştii.

În ultimele zile, deponenţii greci s-au grăbit să-şi retragă economiile din bănci, ceea ce a majorat şi mai mult presiunile la care este supus sistemul bancar elen, după ce Alexis Tsipras a anunţat, sâmbătă, organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service estimează că deponenţii greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene numai în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie şi până în prezent, depozitele private din băncile greceşti au scăzut cu 44 de miliarde de euro până la nivelul de 120 de miliarde de euro.

Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora şi mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forţa băncile să limiteze retragerile din depozite şi să intre în incapacitate de plată.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...