BCR dă afară 1.600 de angajaţi şi închide 60 de unităţi

BCR va disponibiliza 1.600 de salariaţi în următoarele 12-18 luni şi va închide peste 60 de sucursale neprofitabile, pentru a reaşeza modelul la noile realităţi economice, dar va continua creşterea prin stimularea tranzacţiilor bancare şi concentrarea pe lei, anunţă preşedintele băncii Tomas Spurny.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 11:07
BCR dă afară 1.600 de angajaţi şi închide 60 de unităţi

Astfel, vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor va scădea de la 9.100 la 7.500.

Preşedintele executiv al BCR a precizat că în urma crizei modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor, ţinta fiind de 250 de milioane lei în următorii doi ani.

El a arătat că strategia de dezvoltare pentru următorii cinci ani a fost aprobată recent, aşa încât planul de restructurare nu a fost încă negociat cu cele trei sindicate din bancă.

„Orice faci trebuie să ai tot timpul în minte sustenabilitatea. Unele lucruri ţin puţin, altele funcţionează pe termen lung. Dacă acţionezi repede fără ideea de sustenabilitate în minte, atunci creezi bule speculative (…) Oricine este înţelept va vedea că cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care rămân în bancă”, a continuat Spurny.

El a explicat că pe perioade de creştere economică băncile au altă viziune, dar atât timp cât creşterea este departe, bancherii sunt obligaţi să se uite la costuri. Potrivit şefului BCR, un raport de 40-50% cost/venituri nu poate fi obţinut în această perioadă fără restructurare, iar lipsa acesteia ar plasa indicatorul la 60-70%.

Deşi a recunoscut că a venit în BCR pentru a restructura banca, Spurny spune că nu este un „profesionist” al restructurării sau un adept exclusiv al unor asemenea măsuri, arătând că în Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investiţii, iar banca pe care a construit-o în Slovacia are în prezent o cotă de piaţă de 15%.

El a amintit că Erste a investit în România circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumătate din împrumuturile atrase de la instituţiile financiare internaţionale, şi se plasează astfel ca cel mai mai susţinător privat al economiei româneşti.

Spurny susţine că BCR va reveni pe creştere în a doua parte a anului viitor, şi estimează că 2013 va fi un an greu pentru sistem, cu un avans modest, de numai o cifră, în linie cu creşterea PIB.

Oficialul BCR estimează însă o revenire mai puternică a facerilor începând cu 2014, cu rate de 3,5-4-6% pe partea de retail şi de 7-9% pe segmentul corporate.

În ceea ce priveşte evoluţia depozitelor, Spurny consideră că BCR are cea mai puternică poziţie din piaţă, ceea ce-i va permite ca în unele cazuri să aibă o rată de creştere egală cu media pe sistem, sau chiar sub această.

El a explicat că pentru cel care constituie un depozit este mai importantă soliditatea instituţiei decât pentru un client care accesează credite, astfel că BCR va avea o politică în care să predomine garanţia că deponentul are siguranţa banilor palsaţi.

În ceea ce priveşte regândirea afacerilor prin promovarea finanţării în lei, şeful BCR speră că modelul va fi urmat de întreaga piaţă, mai ales că ultimii patru ani au demonstrat că procesul de convergenţă pe care au mizat bancherii în perioada precriză nu este atât de rapid şi nici nu sunt perspective rapide de îmbunătăţire.

Spurny susţine că toate modelele de afaceri ale băncilor mizau pe atingerea unui PIB/locuitor de 10.000 de euro, ceea ce în condiţiile actuale nu se întrevede foarte rapid. PIB-ul pe locuitor este în prezent de 6.700 de euro.

Şeful BCR crede că 2013 va fi un an dificil pentru sistemul bancar, fiind al cincilea an de la debutul recesiunii, în care se va înregistra creştere economică redusă. El a explicat că multe companii şi industrii au suferit din această contracţie, iar complementar apar probleme de lichiditate.

Potrivit lui Spurny, la fiecare două trimestre se observă că rezilienţa unor industrii şi companii scade, iar aceasta se simte în bănci.

În ciuda acestei perspective, BCR are în plan să deschide 20 de sucursale în locuri cu potenţial, proces care se va realiza până în ultimul trimestru de anul viitor sau primul trimestru din 2014.

La nivelul dezvoltării activităţii, BCR are în plan să devină prima bancă din România în termeni de tranzacţionare, iar această ţintă va fi realizată prin îmbunătăţirea treptată a serviciilor şi produselor, care s ducă în final la folosirea integrală a infrastructurii băncii şi, astfel, la îmbunătăţirea profitabilităţii.

Spurny a precizat că are în vedere lansarea unor produse simple pe care populaţia să le înţeleagă.

Oficialul BCR admite că trecerea la lei va fi dificilă, mai ales în cazul multor companii mari, dar banca se va orienta în principal pe întreprinderile mici şi mijlocii şi companiile de dimensiuni medii.

Principalele activtăţi ale grupului BCR sunt derulate de bancă. Grupul mai este prezent în România prin BCR Leasing, BCR Banca pentru Locuinţe, BCR Pensii, BCR Chişinău şi BCR Partener Mobil.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...