Berea românească, de vânzare. Cine ar putea cumpăra fabricile Ursus Breweries din România

Trei fabrici şi o mini-unitate de producţie deţinute de gigantul SAB Miller vor fi vândute la pachet alături de activele din Europa Centrală şi de Est. Totul pentru că gigantul SABMiller a fuzionat cu AB InBev şi a devenit astfel cel mai mare producător de bere din lume. Interesaţi de activele europene, inclusiv cele din România, sunt investitori din China, Japonia şi Polonia. 
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 20:56
Berea românească, de vânzare. Cine ar putea cumpăra fabricile Ursus Breweries din România

Pentru a fuziona cu Anheuser-Busch InBev, SABMiller trebuie să vândă toate operaţiunile din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia. Fuziunea dintre cele două companii s-a finalizat luni, 10 octombrie, iar de-acum se lansează ofertele. 

La noi, SABMiller deţine Ursus Breweries, lider de piaţă, cu vânzări de peste 355 de milioane de euro în 2015. Cu trei fabrici la Timişoara, Braşov, Buzău şi cu o mini-unitate de producţie la Cluj, activele din România vor fi vândute la pachet cu celelalte fabrici din regiune. 

Mai multe companii s-au arătat interesate de achiziţia fabricilor de bere deţinute de SABMiller. Cel mai recent anunţ vine din partea miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, care a declarat pentru Reuters că ar putea să folosească o parte din banii obţinuţi din vânzarea unei participaţii de 1,5% din SABMiller tocmai pentru a cumpăra fabricile scoase la vânzare. 

Sebastian Kulczyk deţine, alături de sora sa, Dominika, Kulczyk Investments, una dintre cele mai mari companii de investiţii din Europa. Compania urmează să intre în posesia unui miliard de lire sterline după ce va vinde participaţia rămasă, de 1,5% din SABMillers, ca rezultat al fuziunii de 100 de miliarde de dolari.  

Cine mai vrea berile SABMiller 

Dar miliardarul polonez are competiţie. Japonezii de la Asahi ar fi şi ei interesaţi şi vor să ofere 4,87 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Nikkei. Compania nu face niciun pas pentru achiziţia activelor SABMiller din regiune, a declarat însă purtătorul de cuvânt al Asahi. Japonezii au cumpărat însă brandurile Peroni, Grolsch şi Meantime de la SABMiller pentru 2,25 miliarde de euro. 

Şi China Resources Beer Holdings Co., producătorul celei mai consumate beri din lume, Snow, ia în calcul să liciteze pentru activele scoase la vânzare. 

De asemenea, fonduri mari de private-equity, precum Advent International Corp., KKR & Co. şi BC Partners Holdings Ltd sunt interesate de activele esimate la o valoare de circa şapte miliarde de dolari. PAI Partners SAS, Bain Capital şi grupul Jacobs Holding AG, ar putea şi ele să se uite la achiziţia fabricilor, potrivit Bloomberg. 

Totuşi, fondurile mari de investiţii ar trebui să liciteze în parteneriate, şi asta datorită portofoliului mare de active scoase la vânzare, iar producătorii mai mici din Europa ar avea o problemă cu autorităţile de concurenţă dacă ar cumpăra  fabricile SABMiller. 

Ursus Breweries, parte din SABMiller, are în portofoliu mărci româneşti de bere, precum Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Stejar, Azuga, dar şi branduri internaţionale de prestigiu ca Redd’s, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell. 

Compania a raportat o cifră de afaceri de peste 355 de milioane de euro în 2015 şi un profit de aproape 10 milioane de euro. La sfârşitul lui 2015, Ursus Breweries avea 1.419 angajaţi, arată datele de la Ministerul Finanţelor. 

Un român consumă 80 de litri de bere anual 

Volumul pieței berii a atins anul trecut 15,8 milioane de hectolitri, în creștere cu 6,5% raportat la cifrele înregistrate anul anterior, arată datele Asociației Berarii României. Consumul pe cap de locuitor a urcat la 80 de litri, de la 74 de litri în 2014. 

În 2015, importurile de bere pe piața românească au scăzut cu 0,1 milioane hectolitri față de 2014 şi se menţin la nivelul de sub 3% din piață. Această situație s-a datorat faptului că industria autohtonă a fost preocupată să diversifice produsele, peste 97% din producție fiind de proveniență autohtonă.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...