Biciclişti pe linia de tramvai. Cum este văzută de specialişti şi societatea civilă propunerea controversată a lui Firea

Circulaţia bicicliştilor pe linia de tramvai nu este o invenţie a Primarului General Gabriela Firea, fiind permisă în mai multe oraşe aglomerate din Europa. Reprezentanţii unei asociaţii de infrastructură consideră însă că este o soluţie complet nesigură şi care nici nu funcţionează. Pe de altă parte, un studiu realizat în Franţa arată că bicicliştii aleg să circule pe linia de tramvai tocmai pentru că acolo se simt în siguranţă.
Economica.net - mie, 10 ian. 2018, 22:06
Biciclişti pe linia de tramvai. Cum este văzută de specialişti şi societatea civilă propunerea controversată a lui Firea

Primarul General Gabriela Firea a anunţat săptămâna trecută că municipalitatea studiază, „din punct de vedere al siguranţei cetăţenilor, şi posibilitatea intrării bicicliştilor pe culoarul unic al tramvaiului„.

O astfel de soluţie este implementată deja sub diferite forme în oraşe precum Edinburgh – Marea Britanie (foto sus), Mannheim – Germania (foto jos) şi Bruxelles (Belgia).

Soluţia anunţată de Gabriela Firea pentru fluidizarea circulaţiei în Capitală este considerată însă „complet nesigură” de către Asociaţia Metrou Uşor, ONG preocupat de infrastructură.

„Partajarea aceleiaşi benzi dedicate intre tramvaie şi biciclete este complet nesigură din mai multe motive”, spune Costin Banu, preşedintele Asociaţiei Metrou Uşor.

Acesta arată că roţile bicicletelor pot fi prinse în canalul şinelor, problema fiind dezbătută în oraşe precum Zurich, Dublin şi Seattle, în al doilea caz fiind recomandată, printre altele, separarea totală a pistei pentru biciclete de linia de tramvai.

„În link-urile de mai sus se specifică clar că în Zurich au încercat să facă şinele mai „prietenoase” cu bicicliştii, fără a fi vorba de benzi dedicate. În Dublin e vorba de un raport privind oportunitatea acestui demers (benzi dedicate tram/bike) care a rămas în aer. În Berlin există benzi dedicate pentru autobuze partajate cu biciclistii, dar fără garduri şi pe marginea străzii. În Seattle, SUA, situaţia este aproximativ ca în Zurich (se discută despre problemele bicicliştilor printre liniile de tramvai în general, nu benzi dedicate în particular)”, explică Costin Banu.

El adaugă că infrastructura de tramvai nemodernizată este complet nesigură şi din cauza stării precare a liniilor şi a infrastructurii adiacente.

Acesta mai spune că în Bucureşti nu este spaţiu necesar care să permită circulaţia în siguranţă în paralel a unui tramvai şi a unei biciclete.

Mai mult, având în vedere că tramvaiele circulă, în 90% din cazuri, pe mijlocul străzii, bicicliştii ar trebui să poata ajunge acolo. „Cum se face accesul, doar la intersectii / treceri de pietoni?”, întreabă reprezentantul Metrou Uşor.

Din exemplele prezentante mai sus, acesta conchide că soluţia ca bicicliştii să circule pe liniile de tramvai „mai degrabă nu funcţionează”.

În opinia sa, cea mai bună soluţie ar fi benzile dedicate doar pentru biciclişti. „Autobuzele şi tramvaiele ar putea împărţi acelaşi culoar unic în viitoarele proiecte de modernizare a infrastructurii dacă distanţa dintre sensurile liniilor de tramvai este mărită”, spune Costin Banu.

El apreciază că soluţia pe termen scurt o reprezintă benzile dedicate bicicliştilor, pe carosabil, între parcare şi prima bandă, aşa cum au fost concepute în Sibiu (o parcare paralelă cu bordura + o bandă pentru biciclişti ocupa tot atât loc cât o bandă de carosabil. Nu e nevoie decât de retrasarea benzilor).

Pe termen lung, soluţia este construcţia de parcări de reşedinţă sub/supraterane şi utilizarea spaţiilor care acum sunt parcare ad-hoc pe strada pentru benzi de biciclete, conchide şeful Metrou Uşor.

Cercetători francezi: 75% dintre biciclişti se simt în siguranţă când circulă pe linia de tramvai

Pe de altă parte, un studiu realizat în 2015 de către cercetătorii francezi de la Centrul de Studii şi Expertiză asupra Riscurilor, Mediului, Mobilităţii şi Amenajării Teritoriale (CEREMA) arată că 75% dintre biciclişti se simt în siguranţă când circulă pe linia de tramvai.

De asemenea, întrebaţi de ce circulă pe linia de tramvai, siguranţa a fost primul motiv menţionat (25%).

Studiul realizat de către cercetătorii de la CEREMA a inclus oraşe din Franţa precum Montpellier, Bordeaux, Grenoble, Le Mans, Orleans şi Nancy, unde bicicliştii circulă pe liniile de tramvai, însă acestea nu sunt delimitate de garduri (foto).

În final, aceştia recomandă autorităţilor locale să creeze facilitaţi pentru biciclişti în afara liniilor de tramvai, prin desfiinţarea de parcări de exemplu, iar dacă nu este posibil, să le permită bicicliştilor să folosească liniile de tramvai în anumite condiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...