Bilanţ al mandatului lui Donald Trump după şase luni. Ce angajamente şi-a luat şi câte a îndeplinit – AFP

Donald Trump a devenit pe 20 ianuarie preşedintele Statelor Unite, după ce şi-a multiplicat promisiunile într-o campanie electorală extrem de dură, scrie AFP, care prezintă principalele angajamente pe care şi le-a luat şi măsura în care şi le-a îndeplinit, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 20 iul. 2017, 08:49
Bilanţ al mandatului lui Donald Trump după şase luni. Ce angajamente şi-a luat şi câte a îndeplinit - AFP

ZIDUL DE LA FRONTIERA CU MEXICUL

La 25 ianuarie, Trump a semnat un decret în vederea lansării proiectului construirii unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, considerată promisiunea sa emblematică.

Însă acest proiect este afectat de refuzul Mexicului de a plăti construirea şi de reticenţa Congresului american faţă de perspectiva de a finanţa acest zid care ar putea să coste 20 de miliarde de dolari potrivit mai multor estimări.

Statut: promisiune neîndeplinită.

IEŞIREA DIN ACORDUL DE LA PARIS PRIVIND MODIFICĂRILE CLIMATICE

Donald Trump a anunţat pe 1 iunie retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, încheiat de 195 de ţări în 2015, şi intenţia de căuta ”un nou acord” mondial cu privire la încălzirea globală.

Subliniind că a fost ”ales să reprezinte locuitorii din Pittsburgh, nu din Paris”, miliardarul a catalogat acordul drept ”foarte nedrept” cu ţara sa, pentru că permite, în opinia sa, celorlalte naţiuni un avantaj asupra industriei americane.

Însă, din cauza prevederilor textului, Washingtonul nu se va putea retrage înainte de noiembrie 2020.

Statut: promisiune respectată.

ABROGAREA ŞI ÎNLOCUIREA OBAMACARE

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a promis să abroge şi să înlocuiască „Affordable Care Act” – legea din 2010 cunoscută ca ”Obamacare” – în primele 100 de zile ale preşedinţiei sale.

Însă Senatul – totuşi majoritar republican – nu a reuşit, deja, după o serie de răsturnări de situaţie, să obţină, săptămâna aceasta, voturile necesare în vederea adoptării reformei sale a sistemului sănătăţii.

Trump intenţionează de-acum ”să lase Obamacare să se prăbuşească”, iar apoi să revină în forţă cu un nou proiect de lege.

Statut: promisiune neîndeplinită.

NUMIREA UNUI JUDECĂTOR LA CURTEA SUPREMĂ

El a promis în campanie să numească un judecător conservator la Curtea Supremă, în locul lui Antonin Scalia, un important conservator, decedat în februarie 2016.

Neil Gorsuch, un judecător de la o Curte de Apel federală, în vârstă de 49 de ani, a fost ales de preşedinte, iar nominalizarea sa a fost confirmată de Senat.

Statut: promisiune îndeplinită.

INTERZICEREA INTRĂRII MUSULMANILOR ÎN STATELE UNITE

Candidatul Trump a provocat o polemică, îndemnând la ”oprirea totală şi completă a intrării musulmanilor în Statele Unite”.

Eforturile sale în vederea interzicerii temporare a intrării cetăţenilor din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană – Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen – şi a tuturor refugiaţilor au fost contracarate de o serie de hotărâri ale justiţiei.

Însă Curtea Supremă a autorizat la sfârşitul lui iunie o intrare în vigoare parţială a decretului său controversat antiimigraţie: cetăţenii acestor şase ţări care pot să dovedească o ”relaţie valabilă cu o persoană sau o entitate în Statele Unite” nu sunt respinşi din oficiu.

Statut: promisiune îndeplinită.

LIBER-SCHIMB: IEŞIREA DIN TPP, RENEGOCIEREA NAFTA

Încă de la intrarea în funcţie, el a retras Washingtonul din Tratatul Transpacific (TPP), semnat cu 11 ţări din regiunea Asia-Pacific.

Renegocierile cu vecinii mexican şi canadian cu privire la NAFTA urmează să înceapă pe 16 august.

Statut: promisiune îndeplinită.

RENEGOCIEREA ACORDULUI NUCLEAR IRANIAN

El s-a angajat să ”rupă” acordul în domeniul nuclear semnat în iulie 2015 de Iran cu Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania).

Washingtonul a impus marţi Teheranului noi sancţiuni juridice şi financiare, reproşându-i puterii şiite programul ei de înarmare balistică.

Însă americanii intenţionează pentru moment să păstreze acordul în dosarul nuclear.

Statut: promisiune neîndeplinită.

ÎNVINGEREA STATULUI ISLAMIC

Trump a repetat într-una că intenţionează să înfrângă Statul Islamic şi a primit, în februarie, un plan de la Pentagon în vederea anihilării grupării jihadiste.

De atunci încoace, jihadiştii au fost înfrânţi la Mosul, în Irak, şi sunt încercuiţi, în prezent, în capitala lor autoproclamată, Rakka, în Siria.

Statut: promisiune neîndeplinită.

ÎMBUNĂTĂŢIREA RELAŢIILOR CU RUSIA

Miliardarul candidat şi-a multiplicat complimentele adresate preşedintelui rus Vladimir Putin şi a dat asigurări că el va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova.

Însă administraţia sa este împotmolită într-o afacere rusă: suspiciuni de complicitate a unor membri ai echipei sale de campanie cu oficiali ruşi şi acuzaţii de amestec al Moscovei în procesul electoral american. Mai multe anchete sunt în curs.

Statut: promisiune neîndeplinită.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...