Bilanţ la Concurenţă: amenzile date de Consiliu au crescut cu 60% în 2017

În 2017, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de 123,1 milioane de lei (27,35 milioane euro) cu 60,3% mai mult decât în anul anterior.
Economica.net - mar, 30 ian. 2018, 10:06
Bilanţ la Concurenţă: amenzile date de Consiliu au crescut cu 60% în 2017
În 2017 au fost declanşate 19 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 31,5% mult faţă de anul precedent. În acelaşi timp, comparativ cu ceilalţi ani, în 2017 s-au înregistrat cu 6 mai multe faţă de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigaţiilor declanşate s-a dublat, arată bilanţul Consiliului Concurenţei pe 2017. 
 
Investigaţiile vizează, printre altele, piaţa leasingului financiar şi a creditelor de consum, serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviaţie, maşini şi utilaje agricole, semnalizare rutieră;
Cele mai multe investigaţii deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigaţii privind abuzul de poziţie dominantă.
 
Au fost sancţionate 156 de companii sau asociaţii, din care 33 au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor.
O companie (AEM S.A.) a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi ce au condus la soluţionarea cazului, şi a beneficiat de imunitate la amendă.
Pentru prima dată, Consiliul Concurenței a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată.
Cele mai importante amenzi:
15,8 milioane de euro: şase companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.
5 milioane euro: 33 de companii şi 4 asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază.
1,75 milioane euro: Intrarom şi Siveco pentru trucarea unei licitaţii publice organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic.
1,1 milioane euro: 3 companii pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României.
798.626 euro: 11 companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire.
731,492 euro: 12 companii de pe piața producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto (1 producător și 11 distribuitori) pentru stabilirea prețului de revânzare a produselor.
655.904 euro: CRH Ciment (România) SA şi Comnord SA pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă (Lafarge Romcim SA şi Comnord SA au preluat împreună Lafarge Comnord SA; în 2015 Lafarge a fost preluat de CRH).
600.000 euro: Camera Notarilor Publici Suceava și 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii pentru stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justiţiei.
36.000 euro: 7 companii de pe piața serviciilor de transport local de persoane în regim de taxi din Iaşi şi „Camera Naţională a Taximetriştilor din România” – Filiala Iaşi pentru constituirea unui cartel (fixarea tarifelor).
26.700 euro: 8 companii de pe piaţa distribuţiei de filme către cinematografe (3 distribuitori de film şi 5 exploatanţi de cinematografe) pentru fixarea preţului de intrare la spectacolele de cinema.
182.000 euro: Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) pentru fixarea unui nivel al onorariului mediu orar și a unui număr minim de ore aferente unei misiuni de audit.
120.000 euro: 8 companii de pe piața de acumulatori auto (1 producător, Caranda, și 7 distribuitori) pentru stabilirea prețului de revânzare a produselor și împărțirea piețelor de desfacere.
Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...