Black Friday 2014. Ce reduceri pregătesc retailerii şi care sunt magazinele participante

Retailerii din România rămân fideli proverbului 'Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi' şi declanşează, şi în 2014, atacul ofertelor imbatabile în 'Vinerea Neagră' /Black Friday/ mai devreme decât inventatorii de peste Ocean ai acestei campanii comerciale fără precedent. 
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 09:54
Black Friday 2014. Ce reduceri pregătesc retailerii şi care sunt magazinele participante

 Deşi americanii mizează, de peste o jumătate de secol, pe vânzări uriaşe numai în ultima vineri din luna noiembrie a fiecărui an, România se aliniază la linia de start a campaniei reducerilor cu o săptămână mai devreme, iar în unele cazuri, chiar timp de trei zile…

Comportamentul cumpărătorului român în ‘Vinerea Neagră’

Ca în fiecare an, studiile de specialitate încearcă să dea o notă cât mai interesantă campaniei ‘Black Friday’, aducând în prim plan rezultate prin care se anticipează comportamentul românilor în marele week-end. În acest an, am văzut, din rezultatele studiului iSolutions, că aproape o treime dintre cumpărătorii români şi-au manifestat intenţia vădită de a achiziţiona măcar un produs în ‘Vinerea Neagră’, programată între 21 şi 23 noiembrie.

La loc de cinste în preferinţe rămân gadgeturile şi electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni, cu 46% dintre opţiuni. Din coşul de cumpărături se pare că nu vor lipsi televizoarele (18%), produsele de îmbrăcăminte/încălţăminte (12%) şi laptopurile/notebookurile (10%).

Studiul relevă, de asemenea, că vor achiziţiona produse de Black Friday în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (38%), precum şi consumatorii din categoria de vârstă 35-44 de ani (34%).

Pe de altă parte, femeile par mai indecise în ceea ce priveşte cumpărăturile de ‘Black Friday’, 59% dintre acestea (faţă de 49% dintre bărbaţi) afirmând că nu ştiu sigur dacă vor face cumpărături cu acea ocazie.

Pe de altă parte, din datele MillwardBrown România, publicate cu o zi înaintea ‘isteriei’ cumpărăturilor, reiese că numărul românilor care au auzit de reducerile din cadrul ‘Black Friday’ a ajuns, anul acesta, la 63% în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.

Numărul celor care plănuiesc să cumpere ceva cu această ocazie a crescut, în 2014, cu 1,3 milioane persoane. Cu alte cuvinte, 38% dintre românii cu vârsta între 18 şi 65 de ani (aproximativ 4,75 milioane) doresc să cumpere ceva de Black Friday (‘probabil voi cumpăra’ sau ‘sigur voi cumpăra’).

La ediţia din acest an din ‘Vinerea Neagră’ lista de cumpărături este compusă, în medie, din două categorii de produse. Cercetarea MillwardBrown România arată că printre cele mai căutate sunt: electrocasnicele mici (36%), televizoarele (30%) şi telefoanele mobile (20%).

Studiul de specialitate a fost realizată pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, în rândul a 2.000 de repondenţi din mediul urban şi rural, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Interviurile au fost realizate telefonic în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2014, iar eroarea de eşantionare este de +/-2,2%.

În ceea ce priveşte plăţile realizate cu această ocazie, PayU, principalul integrator de plăţi online din România, se aşteaptă ca peste 5 milioane de români să profite de ‘Black Friday’ în acest an, adică aproape unul din doi români care au acces la Internet.

Cursa promoţiilor

În acest an, sărbătoarea reducerilor ‘Black Friday’ este programată în România în week-endul 21-23 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât evenimentul tradiţional din Statele Unite ale Americii /SUA/. În acest interval, retaileri din toate domeniile vor face discounturi semnificative la mii de produse, precum IT, electrocasnice, haine, încălţăminte, cărţi, ceasuri, decoraţiuni, dar şi imobiliare sau auto.

• Cel mai mare retailer online, eMAG, anunţă pentru ‘Vinerea Neagră’ reduceri totale în valoare de 75 de milioane de lei, aplicate la 450.000 de produse: IT, telefoane mobile, foto, electrocasnice şi climatizare, produse de îngrijire personală şi cosmetice, cărţi, jucării, produse pentru casă şi grădină, auto, articole sportive. Magazinul online estimează reduceri de până la 75%, în spatele acestui eveniment fiind implicaţi peste 1.000 de oameni şi peste 200 de furnizori şi investiţii mari în infrastructura logistică şi IT. Pentru ediţia 2014 a ‘Black Friday’, eMag a investit 5 milioane de lei în servere şi două milioane de lei în platformă online şi estimează vânzări de 150 milioane de lei.

• Site-ul Okazii.ro intră în campania ‘Vinerea Neagră’ prin intemediul iniţiativei ‘Black November’, ce a debutat pe 3 noiembrie şi se va încheia în data de 30 noiembrie, cu reduceri de preţuri de până la 60% la peste 200.000 de produse din principalele categorii: Fashion& Beauty, Telefoane mobile, Auto-moto, Computere şi electronice, Jocuri video şi muzică, Universul copiilor, Librărie, Sport, Artă şi obiecte de colecţie, Casă şi grădină. Produsele pot fi comandate atât online, cât şi telefonic.

• Pe data de 21 noiembrie, în intervalul orar 7,00 – 18,00, cel mai mare site de anunţuri auto din România, Autovit.ro, organizează, în premieră, ‘Black Friday’, fiind puse în vânzare autoturisme noi şi second hand cu reduceri substanţiale, de până la 15.000 de euro. La acest proiect vor participa dealeri auto din toată ţara, iar clienţii pot contacta dealerul prin telefon sau email pentru rezervarea maşinii în baza unor condiţii prestabilite. Potenţialii clienţi vor intra pe lista de aşteptare a furnizorilor în ordinea în care îşi vor arăta interesul pentru achiziţia unui autoturism.

• EuroGsm, unul dintre cei mai mari retaileri în domeniul telecom, va organiza, pentru al treilea an consecutiv, campania ‘Black Friday’, atât în magazinele din reţea, cât şi online. Astfel, în perioada 21-23 noiembrie 2014, retailerul va include în ofertă telefoane mobile, tablete, accesorii şi gadget-uri la preţuri reduse cu până la 75%. Reprezentanţii EuroGsm se aşteaptă ca produsele cele mai vândute în perioada campaniei în ‘Vinerea Neagră’ să fie telefoanele mobile cu ecran de 5 inci şi tabletele cu ecranul de 8 inci, dar şi ceasurile Bluetooth, brăţările inteligente, kit-urile pentru maşină şi difuzoarele Bluetooth.

Flanco vine şi în acest an cu o campanie a reducerilor ‘Black Friday’, ce se va întinde pe durata a trei zile (21-23 noiembrie). Reducerile se vor încadra între 35% şi 80%, iar lista cuprinde 130.000 de produse din toate categoriile, precum: accesorii, articole îngrijire personală, climatizare, electrocasnice, gadgeturi, IT, tablete, telefoane mobile şi televizoare. Retailerul estimează vânzări de 110 milioane lei în cele trei zile de ‘Black Friday’. Anul trecut, Flanco Retail a raportat vânzări de 72 milioane lei în ‘Vinerea Neagră’.

• Un alt retailer important din România, Domo, aduce la raft, dar şi online prin propria pagină de Internet, sute de produse cu reduceri de până la 80% faţă de preţul obişnuit, precum televizoare, home cinema, telefoane, laptopuri şi periferice, aparate foto, electrocasnice mari şi mici sau produse de îngrijire personală. Retailerul electroIT lansează campania de reduceri ‘Black Friday’, vineri, 21 noiembrie şi continuarea ei ‘Vâmbătă, Vuminică, Vuni, Vărţi, Viercuri, Voi’! ‘O Văptămână de Vineri’ în perioada 21-27 noiembrie, cu reduceri la mii de articole din toate categoriile: electrocasnice mari, electrocasnice mici, încorporabile, televizoare, audio, foto-video, IT, tablete, telefoane şi accesorii.

Altex şi Media Galaxy rămân în sărbătoarea reducerilor pentru al doilea week-end consecutiv, după iniţiativa din intervalul 13-16 noiembrie. Reducerile de preţ ajung până la 75%, iar produsele pot fi cumpărate şi în 15 rate lunare, în timp ce transportul unui produs achiziţionat este gratuit la comenzi de peste 90 de lei.

Oktal.ro anunţă începerea campaniei de Black Friday 2014 vineri, 21 noiembrie. Compania a pregătit reduceri substanţiale, de până la 60%, la laptopuri, televizoare, tablete, telefoane mobile, electronice, electrocasnice, calculatoare şi componente PC şi estimează vânzări de două milioane de euro. Produsele care intră la reducere în 2014 sunt cele care au înregistrat cereri importante pe parcursul acestui an.

• Un alt fel de eveniment ‘Black Friday’ va fi organizat la Palatul Parlamentului, cu ocazia ediţiei a XV-a a Mariage Fest. Reducerile de preţ vizează rochiile şi accesoriile de mireasă, în perioada 21-23 noiembrie. Astfel, viitoarele mirese vor putea cumpăra rochia visurilor la tarife reduse chiar cu 95%.

Carrefour România marşează pe două săptămâni de reduceri, inclusiv în intervalul 21-23 noiembrie. Clienţii pot achiziţiona televizoare LED, laptopuri, maşini de spălat sau electrocasnice mici. Produsele voluminoase cumpărate vor fi livrate gratuit, dar numai în limita a 30 km.

• La F64.ro oferta va fi una variată, cuprinzând atât aparate foto DSLR, mirrorless sau compacte, cât şi telefoane şi tablete, obiective, echipament de studio, trepiede, filtre, carduri şi alte accesorii de interes. Reducerile vor fi, ca şi anul trecut, de până la 70%. Ora de start se va da online în noaptea de joi spre vineri, iar pentru orice comandă de peste 300 de lei transportul va fi gratuit. Perioada de retur pentru produsele comandate este de 30 de zile. calendaristice.

Telekom.ro va fi un alt magazin online care participă la evenimentul anului de reduceri Black Friday. Reducerile sunt de până la 70% la telefoane, tablete şi accesorii. Cei care vor dori să achiziţioneze un pachet 3P integrat, adică televiziune, internet şi telefonie fixă, vor primi un voucher de reducere pentru cumpărarea unei tablete. De asemenea, magazinele partenere germanos.ro şi clickshop.ro vor participa la Black Friday 2014, cu promoţii de până la 70% la produse, precum: televizoare, aparate foto, electrocasnice, laptop-uri şi tablete.

• Operatorul telecom Orange intră în ‘febra’ Vinerii Negre a reducerilor cu accesorii şi telefoane reduse de până la 100%, la semnarea unui contract pentru abonamentele valabil pe doi ani. Anul trecut, de Black Friday Orange, au fost vândut peste 10.000 de produse.

• Black Friday 2014 la magazinele care comercializează cărţi vin cu reduceri de până la 90%. Astfel, ultimele două săptămâni ale acestei luni aduc două evenimente importante din punctul de vedere al reducerilor la cărţi şi la e-book-uri: Târgul de carte Gaudeamus şi Black Friday.

De ‘Black Friday’, elefant.ro are reduceri între 40% şi 80% la peste 200.000 de produse, la absolut toate categoriile de pe site, de la genţi şi parfumuri, la produse de decoraţiuni interioare, vestimentaţie, produse de îngrijire atât pentru copii, cât şi pentru femei şi bărbaţi, telefoane, laptopuri, tablete, jucării şi cărţi. În 2013, în ‘Vinerea Neagră’, pe elefant.ro au fost vândute peste 100.000 de produse la reducere.

• Pe segmentul cosmeticelor, produselor de îngrijire personală, hainelor şi accesoriilor vestimentare, mai mulţi producători şi distribuitori vor oferi reduceri de până la 90% în ‘Vinerea Neagră’. Printre aceştia se vor afla: Avon Cosmetics, TinaR, Watchshop.ro, Mall Boutique, ecco sau Yokko.

• La secţiunea mobilier, Casa Rusu organizează ‘Black Friday’ începând cu 21 noiembrie, ora 00,00. Reducerile vor fi valabile în toate cele 28 de magazine din reţeaua producătorului, atât în magazinele proprii, cât şi în cele francizate din toată ţara, precum şi online. Perioada reducerilor va avea o durată de zece zile, interval în care compania oferă reduceri între 20% şi 60% la toate produsele de mobilier.

Memento ‘Black Friday’

Utilizarea sintagmei ‘Black Friday’ este regăsită în articole publicistice ale vremii încă din secolul XIX, în Statele Unite ale Americii /SUA/. Asocierea sărbătorii promoţiilor se face, la acel moment, cu criza financiară din 1869. Cea mai veche invocare cunoscută sub numele de ‘Vinerea Neagră’ care se referă la cumpărăturile făcute în cea de-a doua zi după Ziua Recunoştinţei, a fost făcută într-un buletin de relaţii publice din anul 1961. Numele şi originea sărbătorii sunt împământenite în Philadelphia.

În ianuarie 1966, se stabileşte definitiv titulatura de ‘Black Friday’, prin care se deschide oficial sezonul de cumpărături de Crăciun în centrul oraşului. Este momentul în care blocajele din trafic sunt masive, iar trotuarele devin neîncăpătoare.

În România, primele tentative ‘Black Friday’ s-au manifestat în anul 2010, dar abia un an mai târziu principalii retailerii autohtoni s-au implicat în promovarea acestui gen de campanie comercială.

Anul trecut, sute de promoţii au făcut ca mai mult de 4 milioane de români să cumpere cel puţin un produs în ‘Vinerea Neagră’ atât din magazinele tradiţionale, cât şi online, vânzările totale depăşind 200 de milioane de euro, dublu faţă de estimările iniţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...