România ar putea ieşi pe pieţele internaţionale în următoarele săptămâni. MFP vrea să atragă 1 miliard de euro

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să iasă pe pieţele internaţionale în următoarea perioadă, poate chiar în luna septembrie, cu o emisiune de obligaţiuni de 1 miliard de euro, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în MFP, citat de Bloomberg.
Economica.net - joi, 03 sept. 2015, 06:58
România ar putea ieşi pe pieţele internaţionale în următoarele săptămâni. MFP vrea să atragă 1 miliard de euro

Polonia a devenit miercuri prima ţară emergentă care a revenit pe piaţa de eurobonduri după o pauză de cinci săptămâni, iar România intenţionează la lanseze şi ea o ofertă similară chiar în cursul acestei luni, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, a strâns miercuri un miliard de euro din vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea la 9 septembrie 2025, la un randament de 1,592%. Este prima emisiunea de eurobonduri lansată după ce Slovenia a obţinut 300 milioane de euro în data de 30 iulie.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Enache Jiru, a declarat miercuri că România ar putea accesa şi ea pieţele financiare internaţionale, pentru prima dată în acest an, pentru o emisiune de un miliard de euro care este posibil să se deruleze chiar în cursul acestei luni.

‘După pauza din timpul verii trebuie să fii printre primii emitenţi care absorb lichiditate de la investitorii care nu au făcut prea multe achiziţii în ultimele trei luni. Există riscul ca lichiditatea să dispară iar randamentele să crească când Fed va majora pentru prima dată dobânda de bază’, a declarat Lutz Roehmeyer, director la Landesbank Berlin Investment.

Un număr de 48 din cei 54 de economişti intervievaţi de Bloomberg News la finele lunii trecute cred că în septembrie Rezerva Federală americană va decide prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006.

La începutul lunii iunie a acestui an, Diana Popescu, director general adjunct al Trezoreriei Statului, a anunţat că România ar putea lansa două emisiuni de obligaţiuni pe pieţele externe în toamna acestui an, în funcţie de conjunctura de pe pieţele internaţionale.

„Prima emisiune de eurobonduri ar putea avea o valoare de 1 – 1,5 miliarde de euro. Avem documentaţia gata, am selectat băncile, suntem pregătiţi de lansare, dar nu ne grăbim, aşteptăm un moment oportun în piaţă”, a explicat, în iunie, Diana Popescu.

Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 de milioane de euro, astfel încât Ministerul Finanţelor să se încadreze în planul de finanţare de 2 miliarde euro pe care şi l-a propus pentru acest an, sau ar putea depăşi această sumă dacă va include răscumpărări sau înlocuiri parţiale de emisiuni, a precizat Diana Popescu.

În 2014, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.

România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s şi de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s şi Fitch.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...