BM: România trebuie să menţină piaţa muncii flexibilă, pentru locuri de muncă cu productivitate mare

România trebuie să continue să aibă pieţe flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de muncă cu productivitate scăzută la unele cu productivitate mare şi vor duce la creşterea calificării forţei de muncă, a declarat, joi, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, la finalul întâlnirii cu primul-ministru, Victor Ponta, de la Palatul Victoria.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 19:05
BM: România trebuie să menţină piaţa muncii flexibilă, pentru locuri de muncă cu productivitate mare

„Guvernul, în prezent, se concentrează pe elaborarea unei noi agende de creştere. În concret, aceasta va însemna construirea unei economii mai competitive, în creştere mai rapidă şi mai incluzivă, o economie care împarte prosperitatea sa tuturor oamenilor din România. Noi credem că realizarea acestei viziuni va necesita reforme structurale mai profunde, în multe sectoare ale economiei şi administraţiei publice. Mai credem, de asemenea, că Guvernul va trebui să rămână pe traseul adoptat în direcţia consolidării fiscale, ceea ce va necesita o hotărâre fermă de a construi pe baza câştigurilor obţinute până acum. Pentru a se asigura că această creştere continuă să fie în beneficiul celor săraci, noi considerăm că România trebuie să continue să aibă pieţe flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de muncă cu productivitate scăzută la unele cu productivitate mare şi vor duce la creşterea calificării forţei de muncă’, a explicat Jim Yong Kim.

Potrivit acestuia, instituirea unui mediu de afaceri mai simplu va permite întreprinzătorilor să creeze locuri de muncă şi să aducă valoare adăugată în economie. Va continua însă să fie necesară o protecţie socială corespunzătoare pentru cei mai vulnerabili.

„Nivelul de sărăcie reprezintă o preocupare constantă a primului-ministru al României şi, de asemenea, acest lucru este cunoscut de toţi cetăţenii români. Mâine ne vom întâlni cu nişte reprezentanţi ai etniei rome. Situaţia acestei etnii ne interesează’, a precizat preşedintele Băncii Mondiale.

De asemenea, acesta a subliniat că, în pofida progreselor înregistrate de Guvern, România rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană.

‘Peste 30 la sută din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi. Aş dori să atrag atenţia asupra persoanelor care trăiesc cu un venit atât de mic, inclusiv populaţia romă de aici din România şi din alte părţi ale Europei. Consider că este un imperativ moral pentru toate guvernele să instituie sisteme de asigurări sociale pentru cei mai săraci şi să investească în învăţământ şi sănătate pentru cei care sunt cel mai nevoiaşi. Există un argument umanitar pentru a face acest lucru, dar există şi unul economic. Dacă cei mai nevoiaşi pot fi scoşi din sărăcie, acesta reprezintă un succes pentru noi toţi – mai multă forţă de muncă, atragerea pe cale de consecinţă a investiţiilor, ceea ce duce la crearea de locuri de muncă. Iar, dacă România continuă să îi educe pe mai săraci, să le dea calificări profesionale şi servicii de sănătate de calitate, ea va fi un adevărat model pentru întreaga lume’, a mai spus oficialul BM.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...