BNR a împrumutat 17 bănci cu patru miliarde de lei. Cererea a fost de peste şase ori mai mare

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat 17 bănci cu suma de patru miliarde de lei (904 milioane euro) oferită la operaţiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste şase ori mai mare, totalizând 25,82 miliarde lei.
Economica.net - lun, 24 dec. 2012, 14:04
BNR a împrumutat 17 bănci cu patru miliarde de lei. Cererea a fost de peste şase ori mai mare

Aceasta este a cincea săptămână consecutivă în care banca centrală a menţinut patru miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo şi, totodată, a 12-a săptămână la rând în care BNR limitează suma disponibilă.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Scadenţa împrumuturilor de luni va fi pe 31 decembrie.

Săptămâna trecută, 12 bănci au apelat la acest tip de împrumuturi, cererea fiind de aproape cinci ori mai mare, totalizând 18,94 miliarde lei.

Creşterea numărului de bănci care au participat la licitaţia repo de luni, 24 decembrie, poate fi explicată prin faptul că pe piaţă dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt peste rata dobânzii la care băncile se pot împrumuta de la BNR prin licitaţia repo.

Totodată, este foarte probabil ca unele bănci să fi accesat împrumuturi de la BNR şi pentru a plasa ulterior banii către alte instituţii de credit, dar la dobânzi mai ridicate.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 6,01% – 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, foarte aproape de nivelurile de vineri, de 6,03% – 6,53% pe an. Astfel, dobânzile din piaţă depăşesc rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Dobânzile au crescut însă, luni, în cazul plasamentelor cu scadenţă la o zi, la 6,94% – 7,44% pe an, de la nivelurile de vineri, de 5,69% – 6,19% pe an. Creşterea a fost determinată de plata sumei de 3,4 miliarde lei pentru titlurile de stat emise joi de Ministerul Finanţelor Publice.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzi mai ridicate practicate de bănci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor au scăzut în urmă cu două săptămâni pentru prima oară, întrerupând trendul de creştere început în luna mai. Totodată, cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ, în condiţiile în care randamentele la titlurile de stat ale României sunt peste cele emise de ţările din regiune.

Ministerul Finanţelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativă, astfel că fondurile atrase în lei în acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Finanţările în valută au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Te-ar mai putea interesa și
Date RCA în premieră: Doar trei firme mai au prime sub 1000 de lei, la un an de la plafonare. O singură societate vinde RCA mai ieftin, pe medie. Revine surpriza din top vânzări
Date RCA în premieră: Doar trei firme mai au prime sub 1000 de lei, la un an de la plafonare. O singură societate vinde ...
Economica a analizat ultimele date de vânzări ale unor intermediari mari din RCA și le-a comparat cu situația din prima săptămână de după plafonare (14-20 aprilie 2023). Din perspectiva......
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată ...
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...