BNR a împrumutat azi 13 bănci cu 4 miliarde lei

Banca Naţională a României (BNR) a împrumuta luni 13 bănci cu 4 miliarde lei, pentru o săptămână, cererea instituţiilor de credit fiind de 3,7 ori mai mare, de 15 miliarde lei.
Economica.net - lun, 20 aug. 2012, 11:09
BNR a împrumutat azi 13 bănci cu 4 miliarde lei

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

La operaţiunea precedentă un număr de 15 bănci au atras cele 5 miliarde lei de la banca centrală, iar cererea a fost de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.

Banca centrală a plafonat luni pentru a treia săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, de această dată la 4 miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), după ce în ultimele două săptămâni a introdus praguri de 6 şi, respectiv, 5 miliarde lei.

În urmă cu două săptămâni, BNR a decis prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care împrumută instituţiile de credit prin operaţiuni repo. Astfel, banca centrală a acordat băncilor 6 miliarde lei (1,31 miliarde euro), în condiţiile în care ajungea la scadenţă un alt împrumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro).
Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial în ultimele două săptămâni de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Totodată, pe fondul vânzărilor indirecte de euro de către BNR, cursul leu/euro a scăzut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4852 lei/euro în şedinţa de vineri.

Astfel, leul a recuperat mare parte din deprecierea de 4,4% înregistrată de la începutul lunii iulie şi până pe 3 august, pe fondul tensiunilor politice.

De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână.
Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au avansat încă înainte de anunţul privind limitarea sumei disponibile pentru bănci la 5,04% – 5,54% pe an, de la 4,93% – 5,43% vineri.Dobânzile au revenit vineri aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, după ce anterior au fost peste acest nivel ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le împrumută băncilor comerciale prin licitaţia repo.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...