Borc: Un fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat ar profesionaliza guvernanţa

Ideea înfiinţării unui fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat este bună, deoarece astfel poate fi 'profesionalizată' guvernanţa corporativă, dar un astfel de fond trebuie să fie gestionat privat, corect şi în afara intereselor politice, a declarat, pentru AGERPRES, vicepremierul şi ministru al Economiei, Costin Borc.
Economica.net - Dum, 20 nov. 2016, 10:09
Borc: Un fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat ar profesionaliza guvernanţa

‘S-au auzit foarte multe vorbe despre un fond suveran. Ambele partide mari prezintă o idee de fond suveran care să strângă acţiunile la întreprinderile de stat. Eu, personal, cred că e foarte bine şi cred că primul lucru în care se va câştiga dintr-un astfel de fond este că vom putea să profesionalizăm guvernanţa în aceste întreprinderi. Noi ne-am referit până acum, pentru că acestea erau foarte vizibile, la Consiliu de Administraţie, la director general, unde va fi nevoie de profesionalizare şi de schimb de experienţă şi de adoptare de bune practici, în momentul în care se vor pune întreprinderile împreună într-un fond. Acesta va putea fi gestionat în felul următor: vor putea exista în acest fond câţiva poli, câteva centre de competenţă. Unele vor putea fi pe verticală, centre de competenţă strategică, şi anume întreprinderile energetice, întreprinderile din transporturi, din minerit, metalurgie, servicii etc., iar altele vor fi centre de competenţă pentru direcţia financiară, cum arată trezoreria, pentru achiziţii, pentru resurse umane. În final, un director de resurse umane foloseşte aceleaşi bune practici fie că este la Transelectrica, fie că este la Plafar, un director de achiziţii foloseşte aceleaşi bune practici fie că este la Transgaz, fie că este la CFR Marfă, şi, atunci, va putea exista un transfer de competenţe. Un director financiar foarte bun de la o firmă cu afaceri de 50 milioane lei va putea promova, în cadrul acestui fond, de la firma la care este la o firmă cu o cifră de afaceri de 100 milioane şi apoi, dacă este cineva foarte bun, va urca director general de întreprindere’, a explicat ministrul Economiei.

În opinia lui, o astfel de profesionalizare la nivelul întreprinderilor, împreună, ar fi benefică, însă, din momentul în care va fi înfiinţat, acest fond va trebui să fie gestionat privat, în afara intereselor politice.

‘Noi, azi, am reuşit să depolitizăm, ceea ce este foarte bine, dar acum trebuie să intrăm în jos în întreprinderi şi să spunem cum se fac achiziţiile, care sunt competenţele într-o direcţie financiară, mai facem contabilitate de mână sau am introdus un sistem de gestiune computerizat. Cum le transpunem? Am o echipă care le ia şi începem să le transpunem în fiecare firmă în parte. Acesta cred că e un pas la care fondul, în afară de partea macro pe care cele două partide o prezintă, de a reuşi să atragă investiţii în firmele astea, de a reuşi să emită obligaţiuni de care economia ţării să beneficieze pentru a investi mai departe în autostrăzi etc, prin profesionalizarea asta, prin cross-fertilization, ar fi benefic. Eu cred că unul dintre lucrurile în momentul în care punem toate întreprinderile într-un fond din asta mare, care ar trebui să fie gestionat privat, corect şi în afara intereselor politice, unul dintre primele lucruri este: unde trebuie să fie?’, a spus vicepremierul.

Programul PSD pentru investiţii 2017 – 2020 prevede înfiinţarea unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii, care va prelua în portofoliu toate companiile de stat profitabile.

‘Fondul suveran de dezvoltare va prelua în portofoliu toate companiile de stat profitabile, care au un nivel al portofoliului de aproximativ 40 miliarde de lei, va emite dividende, va primi dividende (…), va emite obligaţiuni şi se va asocia pentru realizarea unor consorţii cu fonduri de investiţii mari, cu bănci mari. (…) Totodată, în cadrul fondului, este inclusă valorificarea de active complet neperformante, undeva la un miliard de lei. Acest fond va investi în dezvoltarea unor capacităţi de producţie în zonele defavorizate, în zonele unde au fost lichidate capacităţi de producţie sau alte întreprinderi, în funcţie de specificul zonei (…), va investi în infrastructura de sănătate – cu 8 plus unu spitale (unul republican şi 8 regionale) -, în autostrăzi şi căi ferate de mare viteză şi în energie’, a explicat, miercuri, 16 noiembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, în programul de guvernare al PNL pentru perioada 2016 – 2020, se propune înfiinţarea unui Fond Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR) care se va utiliza pentru ‘investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice’.

Ca instrument complementar al FRDUR, liberalii propun Banca de Dezvoltare şi Investiţii a României.

‘Aceasta are un capital iniţial de 200 de milioane de euro şi va opera ca multiplicator de cel puţin 1 la 5, adică un portofoliu de finanţare de cel puţin 1 miliard de euro. BDIR va fi înfiinţată şi va funcţiona prin similitudine cu Banca Europeană de Investiţii, având ca acţionari ministerele ale căror investiţii se derulează prin utilizarea fondurilor băncii. BDIR va beneficia de management privat’, se arată în document.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...