Borza: Hidroelectrica iese din insolvenţă în această primăvară şi se listează la toamnă

Hidroelectrica, cel mai mare producător individual de energie electrică din România, va ieşi din insolvenţă în aprilie sau mai şi va fi listată pe bursă în noiembrie, a declarat pentru ECONOMICA.NET Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al companiei de stat.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 21:03
Borza: Hidroelectrica iese din insolvenţă în această primăvară şi se listează la toamnă

„Ieşirea din insolvenţă va avea loc chiar mai devreme de 20 iunie. Poate să fie în aprilie sau mai”, menţionează Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. 

Acesta declara la începutul anului că societatea riscă falimentul dacă nu iese din insolvenţă pană pe 20 iunie. 

In ceea ce priveşte planul de listare, reprezentantul administratorului judiciar spune că acesta se află „în linie dreaptă”, urmând ca Hidroelectrica să fie pe bursă în noiembrie. 

„Eu cred că ar fi suficientă listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Acţionarii vor decide dacă va fi listată şi la Londra”, mai spune Borza.

El consideră că este suficientă listarea unui pachet de 15% din acţiunile companiei şi estimează că valoarea de piaţă a Hidroelectrica se ridică la peste 5 miliarde de euro.

Listare duală

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat pentru Economica.net că, după ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica va fi urmată de listarea acesteia pe bursă.

„O parte din acţiuni, cele destinate investitorilor de retail, vor fi listate pe Bursa de Valori Bucureşti, restul vor fi listate pe bursa de la Londra”, a declarat Ursache.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica spune că de listare efectiv nu se va mai ocupa el, ci acţionarul, pentru că „la momentul listării Hidroelectrica nu va mai fi în insolvenţa şi eu nu voi mai avea nici o atribuţie”.

Acesta precizează însă că listarea va avea loc în luna noiembrie 2016. Există deja consultanţi, consorţiul format din banca americană Morgan Stanley şi Raieffeisen, de audit se ocupă Deloitte&Touche, casa de avocatură desemnată este Benton, iar până pe 15 aprilie va fi selectată şi o casă internaţională de avocatură.

În câteva zile va fi gata şi comisia interministerială care se va ocupa de listarea Hidroelectrica.

2016, cel mai bun an 

Pentru acest an, Borza preconizează că Hidroelectrica va raporta un profit record de peste 1,3 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei.

Anul trecut, compania a înregistrat un profit brut de 1,15 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător individual de energie electrică din România, cu o cotă de piaţă de 30% din producţia de energie la nivel naţional în 2015.

Hidroelectrica este din nou în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost în această situaţie în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...