Braşov: Protest al salariaţilor de la Uzina „R” Feldioara din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului

Peste 150 de persoane de la Uzina 'R' Feldioara şi de la mina de exploatare a uraniului Suceava protestează joi în faţa Prefecturii Braşov.
Economica.net - joi, 08 sept. 2016, 09:25

Salariaţii sunt nemulţumiţi de încălcarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare de la Compania Naţională a Uraniului, precum şi de încălcarea protocolului încheiat de Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu împreună cu CNS ‘Cartel Alfa’, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Compania Naţională a Uraniului, la sfârşitul lunii august 2016.

‘Pe luna august salariaţii noştri nu şi-au primit drepturile salariale şi, după cum se mişcă lucrurile, perspectivele sunt sumbre pentru că nu există lichidităţi în momentul de faţă. Există un protocol în care este vorba de funcţionarea corectă a Companiei Naţionale a Uraniului, obţinerea avizelor necesare pentru a fi un competitor pentru egalitate de şanse, şi o competiţie, inclusiv la nivel european, adică să putem să vindem acel material şi în Europa şi nu doar să fim furnizori captivi către Nuclear Electrica. Noi, conform unei Hotărâri de Guvern, suntem furnizori captivi numai către Nuclear Electrica, care a făcut o licitaţie încălcând acea Hotărâre de Guvern. Cerem să se respecte legea, în sensul de a se acumula acel material octoxid de uraniu la rezervele statului. Există un blocaj pentru că unui spun că aceste rezerve sunt pline. Dorim să se cumpere acel stoc rămas nevalorificat, în urma încetării unui raport contractual cu Societatea Naţională a Uraniului care a fost reziliat la sfârşitul lunii august’, a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele Sindicatului Exploatare-Preparare Uraniu, Gabriel Farnas.

Salariaţii prezenţi la protest spun că le este teamă că fabrica de la Feldioara se va închide, iar găsirea unui loc de muncă pentru cei mai mulţi dintre ei va fi o mare problemă.

Sursa citată a mai afirmat că problemele la Compania Naţională a Uraniului au început în urmă cu cinci ani, dar s-au acutizat începând din anul 2015.

‘Avem colegi la Bucureşti care urmează să se întâlnească joi cu domnul Victor Grigorescu, ministrul Energiei. Dacă rezultatele discuţiilor nu vor fi cele aşteptate de noi, vom intra în greva foamei la Bucureşti’, a subliniat Gabriel Farnas.

Prefectul Ciprian Băncilă s-a întâlnit cu reprezentanţii salariaţilor, aceştia cerându-i să intervină la Guvern pentru a salva locurile de muncă de la Uzina ‘R’ Feldioara. Acţiunea de protest s-a desfăşurat fără incidente.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...