Brexit: DUP ameninţă din nou că va vota contra unui acord între Londra şi UE

O scrisoare adresată în această săptămână de către premierul britanic Theresa May aliatului său nord-irlandez Partidul Democratic Unionist (DUP) a provocat furie în rândul micii formaţiuni unioniste care a acuzat-o pe şefa guvernului de la Londra că doreşte să sacrifice unitatea britanică pentru a obţine un acord asupra Brexit-ului, transmite AFP.
Economica.net - vin, 09 nov. 2018, 15:43
Brexit: DUP ameninţă din nou că va vota contra unui acord între Londra şi UE

În scrisoarea respectivă, trimisă liderilor DUP – formaţiune care susţine guvernul May în parlamentul de la Londra – şi citată de cotidianul The Times, Theresa May explică faptul că Uniunea Europeană insistă ca Irlanda de Nord să rămână aliniată cu Republica Irlanda în privinţa reglementărilor, pentru a se evita revenirea la o frontieră fizică între cele două părţi ale insulei irlandeze.

Această soluţie, aşa-numita „plasă de siguranţă” („backstop” în engleză), ar interveni până la ajungerea la un acord privitor la viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Theresa May a adăugat că „nu va accepta niciodată o soluţie care ar diviza Regatul Unit”.

Scrisoarea sugerează, totuşi, că pentru Irlanda de Nord „ar putea fi nevoie de soluţii de aliniere specifice în anumite scenarii”.

„Scrisoarea prim-ministrului este un semnal de alarmă pentru cei care acordă importanţă integrităţii preţioasei noastre uniuni şi pentru cei care doresc un Brexit real pentru întregul Regat Unit”, a scris pe Twitter, vineri dimineaţă, lidera DUP Arlene Foster.

Este vorba despre o „trădare completă”, a declarat pentru canalul Sky News purtătorul de cuvânt al DUP pentru Brexit, Sammy Wilson.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o „frontieră dură” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.

Te-ar mai putea interesa și
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, arată informaţiile companiilor auto, transmite DPA....
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...