Brexit: Theresa May consideră că nimic nu îi poate ‘deraia’ guvernul, deşi cabinetul rămâne divizat

Prim-ministrul britanic Theresa May a asigurat, duminică, că nimic nu i-ar putea "deraia" guvernul, care se pregăteşte acum să negocieze o perioadă de tranziţie şi un viitor acord comercial cu UE, deşi cabinetul rămâne divizat asupra viziunii pentru Regatul Unit post-Brexit, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - Dum, 17 dec. 2017, 13:26
Brexit: Theresa May consideră că nimic nu îi poate 'deraia' guvernul, deşi cabinetul rămâne divizat

După un acord validat vineri de liderii europeni asupra primei faze a negocierilor legate de Brexit, Theresa May a considerat într-un articol publicat de Sunday Telegraph că „am arătat că scepticii au greşit”. Şi „nimic nu ne va deraia din misiunea fundamentală” de a concretiza „voinţa democratică exprimată de poporul britanic” de a se retrage din UE, a insistat ea.

Şefa guvernului britanic a anunţat că discuţiile privind perioada de tranziţie vor începe „imediat”. O întâlnire pe această temă va avea loc luni între mai mulţi miniştri, înainte de a fi extinsa marţi la întregul guvern.

Executivul nu şi-a definit încă oficial poziţia, în timp ce discuţiile cu Bruxellesul urmează să înceapă în ianuarie.

Theresa May a încercat să îi liniştească pe susţinătorii retragerii din UE, în termeni foarte generali, că odată cu Brexitul, ţara îşi va recăpăta „controlul frontierelor” şi va stabili „propriile legi”.

Cu toate acestea, ca un semn că subiectul rămâne sensibil în interiorul guvernului, ministrul de externe Boris Johnson, una dintre vocile cheie pro-Brexit, a cerut, duminică, o viziune „nouă şi ambiţioasă” pentru ca Marea Britanie să nu devină un „stat vasal” al UE.

„Am o idee minunată în minte”, a declarat Boris Johnson, susţinător al unei rupturi radicale de UE, pentru Sunday Times. „Voi scrie un proiect pentru un Brexit liberal, asta este nevoie pentru oamenii care cred în libertate”, a explicat el.

În schimb, ministrul finanţelor Phillip Hammond, care pledează pentru o ieşire lină din UE, a anunţat cu o zi înainte că un acord între Londra şi Bruxelles asupra unei perioade de tranziţie ar menţine „status quo-ul”

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată în Stația Electrică de Transformare Porțile de Fier, Linia Electrică......
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...