Brexit: UE susţine că negocierile cu Londra progresează

Negocierile privind Brexit-ul 'progresează şi vor continua în cursul nopţii de joi spre vineri', a dat asigurări joi seară Comisia Europeană, în timp ce Bruxellesul şi Londra întâmpină dificultăţi în dosarul viitoarei frontiere irlandeze, comentează AFP.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 21:34
Brexit: UE susţine că negocierile cu Londra progresează

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ‘a discutat la telefon cu premierul irlandez, Leo Varadkar, apoi cu (omologul său britanic) Theresa May. Facem progrese, dar încă nu am ajuns la capăt. Discuţiile vor continua toată noaptea’, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

‘Posibilă întâlnire (vineri) dimineaţă devreme, urmată de un briefing de presă’, a adăugat, referindu-se la o întrevedere cu Theresa May, la Bruxelles.

Bruxellesul şi Londra speră să încheie până la sfârşitul săptămânii un acord asupra principalelor modalităţi ale divorţului, pentru a trece la a doua fază de negocieri consacrate viitoare relaţii bilaterale.

Anterior, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, anunţase că va face o declaraţie de presă despre stadiul negocierilor asupra Brexit-ului vineri la orele 07.50 (06.50 GMT), la Bruxelles.

‘Cu mai puţin de o săptămână înainte de Consiliul (summitul) UE, Donald Tusk va prezenta situaţia la zi privind Brexit-ul în acest context, indiferent cum va fi el (vineri) dimineaţă’, a explicat o sursă europeană.

La Londra, Downing Street a refuzat deocamdată orice comentariu.

UE şi Marea Britanie au eşuat luni, după un dineu între preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Theresa May, în a încheia un acord asupra modalităţilor de separare, împiedicându-se de dosarul privind viitorul frontierei irlandeze după Brexit.

Această problemă este una dintre cele trei priorităţi ale primei faze a negocierilor asupra Brexit-ului, alături de reglementarea financiară şi de drepturile cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie.

Europenii cer ‘progrese suficiente’ pe cele trei fronturi, pentru a accepta să demareze o a doua fază a negocierilor, care să includă negocierile comerciale cerute cu insistenţă de Londra.

Theresa May a afirmat miercuri că Londra şi Bruxellesul sunt ‘pe cale’ să treacă la o a doua fază a negocierilor.

Obiectivul europenilor este de a încheia rapid acest acord pentru a fi adoptat în cursul summitului UE prevăzut la 15 decembrie la Bruxelles.

‘Discutăm în continuare cu Londra (…) Până acum, nu avem ‘fum alb”, a afirmat la orele prânzului purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

‘Suntem gata să o primim pe Theresa May în orice moment, atunci când ei (britanicii) vor fi gata’, a adăugat el.

Dificultăţile întâmpinate în negocieri au determinat-o pe premierul scoţian, Nicola Sturgeon, să acuze joi guvernul britanic de ‘incompetenţă’ în dosarul Brexit-ului. Ea este de părere că aceste dificultăţi sunt tot atâtea dovezi suplimentare despre necesitatea proclamării independenţei Scoţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...