Brokeri reţinuţi de DIICOT pentru manipularea pieţei de capital. Prejudiciu de aproape un milion de euro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Piteşti au reţinut două persoane pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care şi manipularea pieţei de capital.
Economica.net - mie, 31 aug. 2016, 12:45
Brokeri reţinuţi de DIICOT pentru manipularea pieţei de capital. Prejudiciu de aproape un milion de euro

Potrivit unui comunicat DIICOT, Ştefan Terziu şi Andrei Terziu sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, manipulare a pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic.

În urmă cu câţiva ani, presa relata că brokerul Ştefan Terziu ar fi fost implicat în tranzacţii neautorizate pe Bursă.

Comunicatul DIICOT menţionează că, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 – 2012 Ştefan Terziu, în calitate de agent delegat de servicii şi investiţii financiare, aflându-se în raporturi de colaborare cu o Societate de Servicii şi Investiţii Financiare (SSIF), a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu Andrei Terziu şi Elena Gabriela Neagu, grup care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor societăţii de investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital.

Procurorii arată că mecanismul infracţional dezvoltat de Ştefan Terziu a constat în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.

În cauză s-a reţinut că inculpatul a conceput o procedură de constituire a setului de documente pe care trebuia să le predea compartimentului de control intern din cadrul SSIF, inversă decât cea legală.

‘În acest sens, inculpatul Terziu Ştefan, orientându-se după documentul generat automat de către sistemul informatic constând în confirmarea ordinelor de tranzacţionare, i-a determinat pe inculpaţii Terziu Andrei şi Neagu Elena Gabriela să completeze şi să semneze atât la rubricile ‘semnătura agentului’, cât şi ‘semnătura clientului’, falsificând în acest mod ordinele de tranzacţionare şi constituind astfel arhiva pe luna precedentă. De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi să-şi deschidă conturi de tranzacţionare la SSIF pe care le-a utilizat tot el în scopul tranzacţionării repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, dar a căror valoare a crescut substanţial ca urmare a manipulării pieţei de capital efectuată de inculpat’, informează DIICOT.

Totodată, procurorii au reţinut că inculpaţii au indus în eroare persoanele vătămate pe care le-au determinat să încheie procuri în formă autentică prin intermediul cărora erau împuterniciţi să le reprezinte în faţa instituţiilor financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare şi să efectueze operaţiuni pe aceste conturi.

În temeiul procurilor obţinute în acest mod, inculpaţii au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzacţionare şi a contractului de intermediere împreună cu anexele acestuia, precum şi la deschiderea de conturi bancare de unde îşi însuşeau sumele de bani rezultate în urma tranzacţiilor.

Prejudiciul produs în cauză este de 4.364.451 de lei.

Inculpaţii reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DIICOT, acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti. Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...