Bugetul SRI aproape s-a dublat în cinci ani. A crescut de cinci ori mai repede decât bugetul României

În perioada 2012-2016, bugetul SRI a crescut cu 87%, în timp de bugetul de stat al României a crescut, pe partea de cheltuieli, cu 17%. În cei cinci ani, bugetul a crescut de la an la an, iar anul 2017 este primul în care, în forma finală a bugetului, Guvernul a tăiat din cheltuielile celui mai important serviciu secret al ţării.
Mihai Nicuţ - mar, 07 feb. 2017, 22:03
Bugetul SRI aproape s-a dublat în cinci ani. A crescut de cinci ori mai repede decât bugetul României

În anul 2012, bugetul Serviciului Român de Informaţii, prognozat pentru acel an, era de 989 de milioane de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat al României din acel an, încă disponibil pe site-ul Ministerului de Finanţe. Bugetul instituţiei a crescut continuu în anii care au urmat, astfel că, în anul 2016, instituţia a primit, la începutul anului, 1,85 miliarde de lei, prin legea bugetului.

Aşadar, în cei cinci ani, bugetul SRI a crescut cu 87%, dacă ne referim la sumele alocate.

Dacă ne referim la sumele efectiv cheltuite, rezultate din execuţia bugetului şi trecute în bugetul din anul următor, în 2012, SRI a cheltuit 1,03 miliarde de lei. În 2016, a cheltuit 1,88 miliarde de lei. Deci avem şi aici o creştere de 82%.

Iată care a fost bugetul SRI alocat prin legea bugetului la începutul fiecărui an:

2012: 989 milioane lei
2013: 1.043 milioane lei
2014: 1.103 milioane lei
2015: 1.392 milioane lei
2016: 1.850 milioane lei.

Bugetul alocat SRI în această perioadă a crescut mult mai rapid decât bugetul de stat al României. Potrivit datelor din legea bugetului pentru anul 2012, cheltuielile întregului buget de stat al României au fost de 112,9 miliarde de lei, iar în 2016 acestea au ajuns la 132,2 miliarde de lei. Deci cheltuielile bugetului de stat au crescut cu doar 17%. O creştere procentuală de cinci ori mai mică dacă o raportăm la creşterea cheltuielilor alocate principalului serviciu secret al României.

Anul 2017 este primul din această perioadă în care Guvernul alocă sume mai mici SRI, dar abia în a doua sa formă. După cum se ştie, la data de 23 decembrie, Ministerul Finanţelor a elaborat un prim buget pentru anul 2017, dar, în urma criticilor preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, bugetul a fost modificat, pe motiv că nu ar respecta promisiunile PSD. Noul buget a fost publicat pe site-ul Finanţelor în data de 27 decembrie. În forma iniţială, din data de 23, bugetul SRI era de circa 1,9 miliarde de lei, deci în creştere atât faţă de suma alocată pentru anul precedent, cât şi faţă de cea cheltuită efectiv: 1,85 miliarde, respectiv 1,88 miliarde. În a doua formă, cea care a rămas, bugetul SRI a fost amputat, instituţia rămânând cu 1,7 miliarde de lei, deci în scădere cu 9,4% faţă de suma efectiv cheltuită în 2016 şi cu 9,2% faţă de cea alocată pentru 2016.
Bugetul SRI a fost adoptat în această formulă, deşi reprezentanţii instituţiei au spus că şi-ar fi dorit mai mulţi bani.

„Deşi bugetul a scăzut faţă de anul precedent cu 9,46%, determinând şi o scădere a ponderii în PIB de la 0,25%, la 0,21%, Serviciul poate desfăşura în condiţii de normalitate activitatea. Întâmpinăm unele dificultăţi, cam la fiecare titlu de cheltuieli, dar în mod deosebit la (…) active nefinanciare, unde ne confruntăm cu un deficit de 162 milioane şi în principal nu putem continua programe pentru operaţionalizarea capabilităţilor Centrului Naţional Cyberint, precum şi începerea modernizării capabilităţilor balistice ale Brigăzii Antitero”, au declarat reprezentanţii SRI, prezenţi la şedinţa Comisiilor Reunite de Buget, potrivit Agerpres.

De asemenea, aceştia au precizat că mai sunt necesari 8 milioane lei pentru reparaţii capitale la aeronavele din dotare.

‘Un deficit important se înregistrează şi la titlul cheltuieli pentru asistenţă socială, unde bugetul pentru plata pensiilor militare este sub nivelul anului 2016, în condiţiile în care în anul curent trebuie să asigurăm plata drepturilor cuvenite’, au susţinut reprezentanţii SRI.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat că bugetul SRI nu periclitează buna funcţionare a capacităţii sale operaţionale şi a lăsat să se înţeleagă că instituţia va primi mai mulţi bani la rectificări.

„Asigură o bună funcţionare în condiţii de normalitate. Mai sunt chestiuni de discutat în legătură cu dotarea, cu proiectele de investiţii, cu asistenţa socială, modul în care se calculează aceste pensii – sunt discuţii care se vor derula în perioada următoare şi cu siguranţă MF va fi alături de SRI şi garantează că nu va periclita buna funcţionare. În cursul execuţiei, cu ocazia rectificărilor vom asigura tot ceea ce este necesar din punct de vedere al suportului financiar pentru buna funcţionare a acestui serviciu”, a adăugat Ştefan.

Te-ar mai putea interesa și
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei, dar fără strategii clare și investiții ample,......
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...