Bulgaria înfiinţează un tribunal împotriva corupţiei la nivel înalt

Bulgaria, considerată una din ţările cele mai corupte din Uniunea Europeană, va înfiinţa în termen de trei luni un tribunal destinat judecării cazurilor de mare corupţie în care sunt implicaţi responsabili politici, potrivit dispoziţiilor publicate vineri în Monitorul Oficial de la Sofia, transmite AFP.
Economica.net - vin, 04 aug. 2017, 11:31
Bulgaria înfiinţează un tribunal împotriva corupţiei la nivel înalt

Noua instituţie, care va viza miniştri, deputaţi şi primari, face parte dintr-o reformă a codului de procedură penală, menită, conform promotorilor săi, să evite împotmolirea procedurilor în justiţie.

Bulgaria şi România, membre ale Uniunii Europene din 2007, sunt supuse unei supravegheri întărite a Comisiei Europene în materie de luptă anticorupţie, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Bruxellesul criticând adesea progresele insuficiente.

În cel mai recent raport din ianuarie, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei ‘modificări ale codului de procedură penală şi codului penal, pentru a ameliora cadrul juridic al urmăririlor în justiţie în dosarele de corupţie la nivel înalt şi de forme grave de criminalitate organizată’.

Crearea unui tribunal specializat a făcut însă obiectul unor critici puternice din partea Uniunii Judecătorilor bulgari, a unor ONG-uri şi a unor mici partide de dreapta, care au invocat ‘pericolul’ transformării acestuia într-un ‘tribunal extraordinar ale cărui verdicte să fie motivate politic’. Criticii mai susţin că înfiinţarea noii instituţii vizează ‘să ascundă problema centrală: absenţa investigaţiilor eficace şi a acuzaţiilor susţinute de probe solide’.

Parlamentul urmează să voteze în toamnă cu privire la înfiinţarea, la recomandarea Bruxellesului, a unui organ specializat care să centralizeze mijloacele luptei anticorupţie, în prezent dispersate între mai multe instanţe puţin eficiente.

Două proiecte de lege în acest sens au eşuat în parlament în ultimii ani. Conform raportului Comisiei, ‘o nouă instituţie de luptă anticorupţie în acelaşi timp eficace şi responsabilă pentru acţiunile sale va fi un test decisiv pentru determinarea Bulgariei’ de a elimina acest flagel.

Potrivit organizaţiei Transparency International, Bulgaria rămâne statul membru al UE în care percepţia asupra corupţiei este cea mai acută.

Viitorul raport MCV al Comisiei Europene este aşteptat în decembrie, în ajunul preluării de către Bulgaria a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul Denis Tudor și Cyril Dénéréaz, anunță o nouă rundă de 200.000 de euro......
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, ...
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...