Bulgarii extind metroul din Sofia cu trenuri noi. Pe Magistrala Drumul Taberei vor circula trenuri vechi

Bulgarii se pregătesc să dea drumul la o nouă linie de metrou în Sofia cu trenuri noi, ce vor fi livrate chiar de anul viitor. În Capitala României, pe noua magistrală din Drumul Taberei vor circula însă trenuri vechi, luate de pe alte magistrale, din cauză că licitaţia pentru cumpărarea de trenuri a fost anulată în urma unei anchete DNA.
Economica.net - Dum, 03 dec. 2017, 07:34
Bulgarii extind metroul din Sofia cu trenuri noi. Pe Magistrala Drumul Taberei vor circula trenuri vechi

Sursa foto: cezar-mario2012, user al forumului PeUndeMerg

Consorţiul germano-polonez Siemens-Newag a prezentat companiei de metrou din Sofia, Metropolitan EAD, trenul construit pentru sistemul de metrou din capitala Bulgariei. Vehiculele vor fi livrate în 2018 şi vor rula pe linia de metrou 3 a oraşului care va fi dată în exploatare în 2019, scrie clubferoviar.ro.

Trenurile Inspiro pentru Sofia vor avea pantografe montate pe acoperiş care le vor permite să opereze în sisteme de tensiune diferite. În plus, trenurile vor fi dotate cu aer condiţionat deoarece vor circula atât în tuneluri, cât şi la suprafaţă.

Compania de metrou din Sofia a atribuit în septembrie 2015 consorţiului Siemens-Newag un contract în valoare de 140 de milioane de euro pentru livrarea a 20 de trenuri de metrou Inspiro, cu o opţiune care include alte 10 vehicule.

Şi Metrorex a demarat încă din iunie 2014 procedura de achiziţie a până la 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, contract estimat la 1,5 miliarde de lei.

Procedura a fost suspendată însă ca urmare a unei anchete DNA, înainte de fi semnat contractul cu firma spaniolă CAF, desemnată câştigătoare.

În dosarul privind achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitaţie. El a fost acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În dosar a fost deferit justiţiei şi Ovidiu Băncescu, în calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, firmă participantă la licitaţie, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Anul acesta, licitaţia pentru achiţia trenurilor a fost anulată, iar cei doi inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Metrorex a anunţat că va lansa o nouă licitaţie pentru cumpărarea de trenuri, dar acestea ar putea fi livrate abia după un an şi jumătate – doi ani de la atribuirea contractului. Cum oficialii Metrorex estimează că Metroul de Drumul Taberei va fi gata anul viitor, pe aceasta linie nouă vor fi introduse iniţial trenuri utilizate acum pe alte magistrale.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...